Wednesday, November 26, 2014

cerita 9 ogos

Assalamualaikum

Again i'm here... serius susah gilerr nak blogging tanpa laptop... takde ke sape2 nak belanja laptop 1?? Hikhik... now, just bole on9 guna tab je... sangat leceh! (Biorlerrrr nak cakap aku oldskul pun)

Its 3month ++ already... baru arini berkesempatan nak update... tapi kira ok la dari takde kn? At least review tetap ada, bole jugak jadi cerita kenangan camne aku mengelabah time majlis tunang... ihikihik

Ok la, imbas kembali cerita hampir 5 bulan lepas... mama cerita,time parent inche tunang datang merisik diorg dah tetap tarikh 9 Ogos untuk datang meminang then bila kira2 de lebih kurang sebulan lagi... pe aku rasa time tu ek? Errrrr, ntah... yg pasti seminggu gak la aku blur2... hahaha... tambah plak bulan ramadhan kan, masa aku sangat limited... sedar2 dah hari raya... maknanya tinggal lagi 2 minggu je... tapi aku still tak tau pe yg aku kena prepare? Hantaran ke? Nak bg pe? Baju kaler pe? Lagi, pe yang nak kena de???? Serius tak tau, maybe sebab aku anak sulung, takde pengalaman tengok orang buat preparation majlis tunang, even sedara mara pun aku just datang tolong makan je.. muahaha... hamek kooo!!! Discussion dengan encik tunang pun  just gitu2 je... sebabnye bulan puasa takde masa nak chitchat lelame... de pun just bincang berapa dulang hantaran yang nak kena bagi, berapa kereta dari belah laki, n warna tema, time tu dia plih purple n aku still belom pilih... huhu... aku cerita kat mama semua yang aku discuss dengan inche tunang n then mama yang decide aku pakai pink... 3 hari sebelum raya aku dah beli baju kurung moden khas untuk majlis nanti... nak tau berapa? Rm150 jerrrr... lagi murah dari baju raya aku... hikhik tapi aku plan nak touch up sikit baju tu... bagi nampak seri... bese la, aku kan suka ubah2 ni, baru la special edition kn?.

Seminggu sebelum majlis,
Time ni famly aku dah setel beraya, tetibe mama ajak pergi umah maklong aku, nak tanya pasal menu kenduri... maklong lebih arif hal2 brape ekor ayam, brape kilo ikan, cili, bawang yg nak kena beli ikut budget tetamu.. mama anggarkan tetamu dalam 150 orang termasuk famly adik beradik mama, ayah dan 5 kereta wakil pihak lelaki... time ni baru la aku discuss pasal aku punya preparation... tinggal seminggu je wehhhh... semua aku ikut idea mama... baju yang aku dah beli tu pun baru ni la aku nak menjahit... tambah manik jer... n u know, malam sebelum majlis baru siap ni tau.. haru kan?
Make up, memula aku plan nak makeup sendiri je, simple2 je, lagi pun aku tak pernah kena makeup ngn mak andam... tapi mama tak bagi.. 'ingat ni majlis memain?'...so mama minta sepupu aku  tolong cari kan, tu pun kawan2 dia jer... mama cakap tunggu aku cari sendiri susah sangat... ye la, sebab aku nak makeup sendiri... wuwuwu...aku dah siap study kat youtube tau pasal makeup... so, 2 hari eebelum majlis baru aku deal ngan mak andam... rm200, tapiiiii, ntah, macam tak best pun de, ke sebab aku tak bese makeup tebal, so aku tak tau la makeup dia ok @ tak... orang cakap ok.. tapi aku cakap tak, sebab aku tak rasa natural.. bole tak macam tu?..hehe

Hantaran,
Yang ni aku just discuss jumlah dulang je dengan inche tunang... memula 7 balas 5... pastu 9 balas 7... lastnye time majlis 11 balas 7.. hahaha..

From me to him: y
1. Sireh junjung (mak andak buatkan)
2. Buah (acik ju bagi)
3. Kemeja (konon nak surprise..main beli je ni, saiz agak2 sendiri.. bole x? :P )
4. Kain baju nikah (inche tunang pilih kaler, aku beli then pos kat dia... tapi, sekarang ni plan nak tukar kaler plak sebab warna xnaik seri.. grrrr, ni yang susah beli sensorang ni)
5. Sejadah n tasbih (mama bagi)
6. Coklat
7. Kek
8. Kek kukus (wak misah bagi)
9. Potpuri
10. Mixed biscuit (kazen bagi)
11. Puding (kazen bagi)

From him to me:
1. Sireh junjung
2. Cincin tunang
3. Kek
4. Kain nikah
5.coklat
6. buah
7. Halwa

Mini pelamin,
Yang ni memang aku tak plan... ikutkan aku just nak buat sarung cincin dalam bilik je... mama pun setuju.. tapi makcik aku plak suruh sarung cincin kat ruang tamu... then tukar, sarung cincin kat ruang tamu, kiranya time keluar tu aku terus duduk sebelah mama la... tapi sampai kat mak long, dia suruh wat pelamin.. majlis tinggal seminggu, memang tak la aku nak serabut pikir pelamin plak kan... tapi tetibe mama plak eksaited nak buat... 1 hari sebelum majlis mama suruh ayah pasangkan grill langsir kat tengah2 ruang tamu... mama just pasang  langsir, letak bunga2 sikit, pasu tinggi, pasu rendah, stage sikit, carpet, siap! Dan alhamdulillah ramai yang tanya 'tempah kat mana?' 'Brape ratus ni?'... haha, maknanye cantik la tu..maybe sebab de stage, tu yg nampak macam tempah... padahal modal tak sampai rm50 dan guna barang sedia ada je...

Tapi syukur sangat, majlis berjalan dengan lancar... makanan pun ramai puji,. Sedap.. sampai hari ni inche tunang tak berenti cakap pasal sambal taucu sedap.. haha.. mama sediakan menu kampung je.. lemak rebung, ikan cencaru masak kicap, ayam goreng tepung, sambal taucu, ulam2, sambal belacan... roti jala kari ayam, kuih karipap, puding jagung dan buah tembikai dan  langsat... very the kampung kan? Hihi... tapi tu yang ramai makan tambah2 tu..Alhamdulillah...

Majlis pertunangan dah selesai.,. So, pasni kena cerita progress untuk majlis nikah la kan...
huhu.. tunggu ye!
.


1 comment: