Wednesday, August 20, 2014

Selamat hari raya and new status.. ^_^

Assalamualaikum...
Yuhuuu... lamanye tak menaip kat sini... tak mampu nak kira ngan jari berape lama tu... huhu..

Masih dalam bulan Syawal kan? So Selamat Hari Raya.. Minta ampun minta maaf.... kosong-kosong yeee..

Tahun ni sambutan raya sangat la sederhana.. why? Sebab budget raya dah tersalur masuk ke budget majlis lepas raya... dan Alhamdulillah aku dah selamat bertunang dengan encik tunang pada raya ke-13 tempoh hari... 'haa... lisa dah bertunang?!?!'... huhu.. ramai betul yang bercakap macam tu... hihi.. its ok sebab aku sendiri pun macam tak percaya dan jadi tunangan orang...

Indahnya perancangan Allah..

Terima kasih kepada mama, ayah, dan ibu, abah encik tunang.. kedua orang tua kami la yg semangat nak menyatukan kami... especially his parents... kelakar je bila ingat waktu merisik kali pertama tempoh hari.. halangan demi halangan yang family encik tunang terpaksa face sebelum dapat bertemu dengan aku... rasa bersalah plak bila ingat yang famly dia beria-ia nak berkanalan dengan aku, tapi aku plak asyik takde kat rumah..

Dia pilihan dari Allah...

Bila diimbas, aku rasa syukur sangat-sangat... bila ingat cara kami berkenalan... terasa kecilnya dunia walau hakikatnya beratus batu jugak la jarak kami... mungkin itu cara Allah pelihara hati kami... sepanjang berkenalan, hanya 3x kami berjumpa... kali pertama as our 1st date... just kuar mkn, then balik... cukup setakat kenal rupa masing-masing... orang cakap gambar je tak cukup, kena jumpa jugak.., so jumpa la... n rupanya kami 1 sekolah teknik... see, betapa kecilnya dunia, dan kami tak pernah kenal pn sebalum ni, walaupun hakikatnya waktu sekolah dulu kelas kami tak jauh pn... dulu masing-masing pemalu n tak amik port hal sekeliling.. khik...
2nd date, untuk kenalkan dia dengan mama n ayah... juga sangat sekejap... ada la 10 minit dia jumpa mama n ayah.. hanya untuk minta izin bawak aku keluar... n again, pergi makan, then balik...
3rd time pulak, with famly... it suppose to be famly dia nak datang rumah aku sebab kebetulan famly dia de kat sini.. tapi aku plak yang takde kat rumah, even time tu slumber je aku cakap kat dia "nak datang, datang je la, xpe la sye xde, mama n ayah kan ada" hehe, cakap camtu, memang takde la orang tu nak datang kan? Huhu... hakikatnye memang tak dapat tangkap langsung tujuan diorang nak datang rumah time tu... then 2 minggu kemudian kebetulan ayah ada attend majlis reunion tak jauh dari rumah en.tunang... n at that time famly dia beria-ajak kami datang rumah... tanpa rasa syak wasangka kami sekeluarga makan malam kat rumah famly en.tunang... thats our 3rd meet!... n time tu jugak la, perbincangan famly diadakan.. time tu memang Allah je tau perasaan aku... neves, takut, malu, terkejut, semua bersatu.. seminggu aku berada dalam keadaan macam tu... dan aku nekad untuk beristikharah... Allah kurniakan aku beberapa petunjuk.. aku bermimpi aku berada di sekolah dan ada seorang cikgu perempuan yang sedang mengajar... kali kedua aku bermimpi juga disekolah, rasa macam sekolah rendah dan, aku dimarah oleh guru besar, sebab apa, aku tak sure.. dan memang parent en.tunang keje cikgu n ayah en.tunang plak guru besar... tapi aku masih ragu-ragu... sampai aku dapat petunjuk ketiga...ibu n adik en.tunang datang jumpa aku... tapi ibu dia yang banyak bercerita... pasal apa...ntah... rasanya pasal en.tunang kot... dia suruh aku terima anak dia... hikhikhik... after mimpi ketiga tu la baru aku rasa tenang... dan Alhamdulillah, famly juga yang meyakinkan aku untyk membuat keputusan.., dalam diam rupanya ayah n ayah en.tunang dah deal untuk proses merisik...n mak ayah en.tunang datang merisik pada minggu pertama ramadhan.,, ini pun aku tak tau... sebab aku pergi keje... balik umah, mama tunjuk cincin, then baru la tau yang aku dah dirisik...
Dan pada 9/8/14, Alhamdulillah..., aku telah pun ditunangkan dengan encik tunang dalam majlis yang sederhana...dan sememangnya family la yang banyak membantu dan mama lah yang paling excited... and thats is our 4th meet!... like our 3rd meet, cukup la jeling2 je... hikhikhik... serius segan!
InsyaAllah menurut ayah, kami mungkin akan disatukan tahun depan, mungkin dalam bulan 5... tarikh famly en.tunang yang akan pilih sebab nak tunggu kelender sekolah tahun depan..
..
Another kebetulan yang aku pn tak sangka.. rerupanye adik sedara encik tunang bestfren adik aku which adik aku pn terkejut and lagi 1, kawan mama plak bestfren dengan maksu encik tunang.. semuanya terbongkar time majlis hari tu... kecilnya dunia...
Dan ayah plak cakap skolmate dia sdara dengan ibu encik tunang... yang ni memang wat aku ternganga. Why? Sebab kawan ayah yg beria-ia mencari ayah untuk bagitau hal ni... hailaa, sape lagi nak bersedara mara dengan encik tunang? Silakan lahh.. hikhik... aku n encik tunang memang sama2 terkejut bila tau sume hal ni... sebab encik tunang orang perak.. n memang asal sana.. how can la bole banyak sangat link kat sini? Hukhuk
..
And now, counting days for our 5th meet... ntah bila... huhuhu

Aku ada bertanya kat encik tunang

"Awk yakin ke pilih orang yang awk xcukup kenal ni sebagai calon isteri? Tak mahu berkawan dan kenal dulu? "

Dan en.tunang menjawab

"Hati saya pilih awak, saya nak kenal awk sebagai isteri saya, kan tu lagi seronok.. tak payah tunggu bertahun, sebab insyaAllah kita ada banyak tahun lagi nak tempuh.. yang penting famly restu n Allah redha"..

Laju jer dia jawab... hurmm, ok pass!! I choose him!!