Thursday, December 26, 2013

tahniah

Assalamualaikum...
Rasanya masih belum terlambat untuk aku ucapkn selamat pengantin baru untuk Mr.Z dan pasangan... semoga memperoleh keberkatan dan bahagia sampai syurga... ada beberapa orang yang bertanya, dia tak jemput aku ke?... aku just jawab takde je.. why? Sebab sememangnye tak de dan aku tak kisah pun...

Aku tak simpan dalam hati pun apa yang dia buat... aku tetap harapkn dia bahagia , dan berubah menjadi seorang yang penyabar... cuma aku tak mampu nak lupa je apa yang aku alami... i'm sorry.,.

Wednesday, December 25, 2013

cuti 25.12

Assalamualaikum...
Syukur kehadrat ilahi masih sihat dan mampu melakukan segala tanggungjawab dengan sempurna... Alhamdulillah...

So hari ni cuti umum kan? Dan untuk hari ni aku plan nak bersenang lenang je kat rumah... hohoho... tp cuti 1 hari macam tak cukup je.. coz malam tadi niatnye nak pulun blog ni puas2.., rasa macam nak cerita banyak2.. tapi.. tertidur plak.. awal plak tu... and hari ni, the whole day aku spend time tengok citer transformers kat tv, then as per last week request, aku masakkan spegetti untuk famly.. and now dah lewat petang.. then jap lagi malam and esok pagi dah keje.. ishhhhh..

This weekend insyaAllah aku join company trip to langkawi.. baru je last 2weeks company buat outing day pergi sunway lagoon.. enjoy playing vuvuzela... hohoho.. this is what makes me respect to my boss.. why? Because dia sangat jaga pekerja dia.. even sometimes agak anoyying tapi baik jugak tu.. asal ada rezeki lebih je mesti ada je habuan untuk staff dia.. and insyaAllah kalau ada rezeki aku buka bisnes sendiri, aku akan tiru cara dia yang sangat komited dengan kerja.. as we know, chinese memang macam tu kan.. huhu

Tapi this weekend jugak famly aku plan nak pergi holiday to perak and penang... hurmmm... sedihnye tak dapat join... really missed my old time in perak and memang dah lama nak sangat pergi.. but since my best friend pun dah kawin, aku dah tak selesa nak kesana tanpa teman.. so bila famly dah plan nak pergi ni, maunye tak frust??? Sangat frust!! Rindu nak tengok sekolah, nak minum air kaw kat depan maktab which until now still wujud even dah lebih 20tahun dan harga maintain seringgit segelas, rindu nak jenguk kem PGA and melawat mak angkat aku kat sana.. selama ni dengar berita dari mama je.. banyak tempat kenangan kat sana.. sungai, taman polo, pekan tanjung, taman D.R..and aku nak sangat ikut famly aku.. tapi tak boleh sebab semuanya dah booked and boss cakap tak boleh cancel melainkan cakap awal2... hurmmmm...

*sabar je la wahai hati.. think positif, langkawi pun best jugak since aku tak pernah sampai sana lagi.. and we already know that langkawi femes dengan chocolate and as a chocolate lover i should to be excited kan? Huhuhu

Thursday, December 19, 2013

musim tak sihat kot..

Assalamualaikum...
Almost 3weeks aku dalam keadaan tak berapa nak sihat... suara pun tak semerdu dulu.. sampaikan member lama yang call last week pun pelik.. dia takut dia call salah nombor sebab suara dah lain... tu belum lagi dia dengar suara 2minggu lepas.. memang out la.. kalah ramli sarip..

Dah lebih 2minggu aku batuk tak baik-baik... especially malam., terasa worst sangat.. macam semput pun ada... and aku still tak pergi hospital..., errrrrr...

Tak tahu nk ikhtiar camne lagi.. awal2 dulu ais memang tak sentuh.. sangat jaga makan.. tapi lama2 geram plak.. aku makan je semua.. cme air sejuk je klo usik pun just sijit2.. kata orang.. buat rasa..

Agaknyakan memang musim tak sihat kot,. Sana sini ada je dengarorang tak sihat la.. demam la... tapi aku cuma batuk..uhuk2.. tapi seumur hidup tak pernah batuk lama camni..

**still cari time yang free untuk pergi hopital.. bila la agaknye?

rindunyerrrrr.....

Assalamualaikum....
Salam sayang salam rindu untuk blog yang dah lama tak di jenguk ni...
Lebih sebulan kot tak update... lots thing happen.. lots memory created.. and time keep continuing flies..

Ok.. even dah lebih sebulan still nak wish gak.., happy belated 25th birthday to me... hoyeh2.. biarlah org la nak cakap apa.. dah brkurun ke dah berzaman ke.. what to do if until yesterday i'm still get my birthday present... hihihi... actually i'm so eksaited for it.. felling surprise and till today senyum sampai telinga... see... betapa jakunnye aku dapat hadiah..
Semalam balik dari kerja... dengan mood yang tak berapa nak ok.. sampai je rumah erry hulur 1 parcel pos laju...

"Kak... ada orang pos barang untuk ko"
"Pos barang?  Sape?"
"Ntah.. dari perak"
"Perak??"..... eh, sape plak dari perak ni?

On the spot aku terus ambil parcel tu dan masuk bilik...

Tengok sender... okeeeeeee...

Bila buka.. ada 1 bungkusan hadiah... cantik pembalut dia.. ada kad kecil tulis
'Selamat hari lahir Lisa'..,

Hari lahir?. Rsenye dah lama birthday aku.. ok.. layan je..
Dalam hati berdebar gak... tak pernah dapat hadiah pos2 ni.. huhu

Bila buka.... oyeahhhhhh...i got 1 limited edition no 16th jersey of the bavarian futsal team.. huhuhu.. sangat cantik!!! Kaler merah lagi tu.. dan siap ada tulis lisa kt belakang.. means that is jersey of mine...

Thanks for the sender...^_^

Thursday, November 7, 2013

haila budak-budak zaman sekarang

hebat betol budak-budak sekarang ni.. bila bercerita mengalahkan dewasa..
kalau sebelum ni aku selalu dengar cerita budak-budak lain dan pantau adik-adik aku.. bukan mengongkong, cuma takut diorang terjebak dengna masalah yang tak sepatutnya selagi belum masa... biar diorang faham kepentingan pelajaran sebelum benarkan diorang untuk buat benda lain.. walau tak mampu menjadi yang terbijak pun sekurang-kurangnya mampu buat mama dan ayah lega dengan kemampuan diorang..

tapi...
beberapa hari lepas.. time mama kemas bilik fikri and kimi.. mama terjumpa something.. On the spot mama ketuk pintu bilik aku yang hanya bersebelahan dengan bilik diorang.. aku plak time tu ngan syok iron baju-baju sekolah diorang sambil sumbat telinga dengan earphone dan dengar lagu dari MP3..
bila aku bukak pintu, aku tengok mama tersengeh-sengeh macam orang baru lepas tengok maharaja lawak mega.. mama hulur aku something.. macam surat..
"ce ko baca ni kak"
"apa ni?"... then aku pun baca.. slow.. slow.. sambil dalam hati cakap.. ni mesti surat fikri..
tapi sampai je separuh surat aku terbaca ayat yang ada nama hakimi.. ehhhhh... ni surat kimi la.. adik bongsua aku yang baru lepas UPSR tu...
time ni aku dah start nak gelak... tak boleh jadi ni.. aku ulang balik baca dari mula.. hikhikhik... alahai budak-budak ni...

actually.. jalan cerita surat tu..
ada junior kimi ni.. emmm.. not sure darjah berapa coz tanya kimi pun dia takmo bagitau.. yang pasti bukan darjah 6 la.. budak tu bagi surat kat sorang kakak senior which is clasmate kimi.. dia cakap dia mintak maaf coz dia sedar dia tak layak untuk suka dan tak layak untuk dapatkan cinta kat kimi.. hahahahaha.. why? because dia tahu  dia tak cantik dan tak comel macam girl A, yang juga admire kimi.. serius aku gelak besar time baca ni.. dia cakap lagi, dia doakan semoga kimi dan A bahagia dan biarlah dia merana.. hahahahahah... alahai budak-budak ni..

lepas baca tu aku tak terus serang kimi.. aku jumpa dia.. aku duduk depan dia and taku tenung muka dia lama-lama.. sambil gelak-gelak.. hihihihihi.. jahat tak? hahaha..
actually aku tahu kimi tu jenis camne.. dia tu malu dengan perempuan.. so thats why la aku gelak.. hihihi..
and bila aku bisik kat dia.. "Sape A?".. terus merah muka dia.. hahahahaha

bila berdua baru la aku berpeluang nak tanya direct dengan dia pasal surat tu..
dia ckap dia baru tau ada orang admire kat dia.. tu pun sebab kawan dia bagi dia surat tu.. kononnye nak tunjuk bukti ada orang suka kat adik aku.. hikhikhikhik... tak sangka adik tu ramai peminat.. sampai la arini bila aku tenung muka dia aku mesti cakap.. "dalam hati ada banjir camni ni pun ada orang minat"...hikhikhik.. coz kimi ni jenis kuat nangis sebab tu dalam famly kitorang suka usik dia dalam hati ada banjir, silap sikit banjir semuanya.. huhuhu ..

penatnye mengajar..

As we know, sekarang ni bulan exam untuk murid yang amik SPM.. dan murid tu termasuk la adik aku.. kami 1 famly sangat risaukan dia.. coz dia still under therapy, tak boleh terlampau aktif dan tak boleh terlampau stress.. lepas kejadian haritu memang dia terus tak pergi sekolah sampai la hari exam.. ada la 2 minggu lebih jugak.. tapi nasib baik cikgu tusyen dia faham dan sudi untuk buat kelas personal untuk dia.. tu tak termasuk kelas dengan aku plak kat rumah.. hopefully dia dapat buat yang terbaik la.. aku tak kesah la penat cikit coz sometimes terpaksa tidur lambat temankan dia asalkan dia dapat jawab exam dengan baik.. 

sambil tu jugak ada anak buah ayah mintak aku jadi tutor dia.. ntah camne dia boleh terfikir nak suruh aku mengajar dia pun aku tak tahu.. dah la duk Shah Alam.. jauh beno cari tutor sampai ke banting.. cerita bermula time aku nak pergi interview eksekutif kat HQ Gas Malaysia haritu.. tapi tak dapat pun.. time tu ayah yang hantar, dan sebelum tu ayah singgah kat IPK S.Alam coz ada urusan sikit.. abis aku kena interview dengan pakcik-pakcik abang-abang kat sana.. tetibe ada sorang abang ni.. tanya.. 'awak tau tak subject Management Accounting?'.. after disoal siasat sikit-sikit.. kesian pulak aku dengar cerita dia yang amik PJJ tuk degree in management.. katanya dah beberapa subjek dia drop dan terpaksa extend sebab tak faham dan takde masa nak study.. acane tu??? 

so berbekalkan niat nak tolong, aku tolong la ajar sikit-sikit mana yang aku tahu.. jenuh jugak la nak bukak buku-buku lama.. pasal costing, pasal investment.. nasib baik 3 paper je..  Alhamdulillah, after dekat 2bulan, dia cakap dia dah faham and dah dapat idea camne nak jawab bila exam nanti.. hopefully dia dapat score la.. 

disebabkan itu jadual harian aku memang pack la.. pagi sampai lewat petang hyper sibuk kat ofis.. balik je rumah rehat jap then spend time tuk fikri plak.. sebelum tidur check email tengok ada tak email dari abang shah tuk apa-apa yang dia tak faham or chapter yang dia tak tahu dan mintak aku ajar time dia datang banting nanti.. then review sikit-sikit..cukup pukul 12.. gud nyte dunia.. hukhukhuk.. 

**tadi meeting, bos cakap hujung tahun ni plan nak bawak semua staff pergi holiday.. even still new, but i was included coz aku menyumbang tenaga dalam 3 projek besar company.. ni yang tak sabar ni coz target destination pun sounds interesting.. hukhukhuk..

demam terukkkkkkk

Assalamualaikum.. syukur masih dipanjangkan umur walaupun kesihatan tak berapa nak baik..

minggu lepas aku dilanda demam yang teruk..tapi hanya waktu malam..waktu siang ok-ok je.. tak seteruk malam yang aku rasa seram sejuk seluruh badan.. masuk tengah malam je dah tak larat nak bangun.. tapi bila bangun pagi.. ok je.. suhu badan pun menurun, even still panas tapi tetap boleh pergi keje macam biasa sampi la ke malam, demam kembali menyerang.. macam tu jelahh sepanjang minggu.. nak pergi hospital, takut doc inject.. coz last time pun macam tu.. kes yang sama gak.. demam malam.. bila pergi hosp doc amik darah coz suspek denggi.. ingat lagi time tu nurse pegang tangan nak amik darah.. dia cakap tangan aku sejuk dan menggigil..  wuwuwuw.. tamotamo.. i takut jarummmmm.. T_T

bila tak sihat ni.. time tu jugak la gestrik nak menyerang.. time tak sihat selera makan pun berkurang.. thats why gestrik berminat nak tumpang.. uhukuhuk.. sengsara sungguh..

Apapun Alhamdulillah.. minggu ni terasa beransur pulih jugak la.. tapi still sensitif dengan keadaan sejuk.. mesti terasa macam nak demam balik plus suara ella, batuk dan  selsema tak hilang lagi.. sepanjang 2 minggu ni, panadol, uphamol, milidon, breacol, strepsils, ubat gestrik memang sentiasa ad dalam beg termasuklah air masak sentiasa disisi.. dah mengalahkan beg first aid plak.. huhuhu.. tu belom lagi stok biskut untuk emergency lapar and gula-gula yang wajib ada.. kan dah macam beg doraemon.. :P

bila mengadu demam kat mama, as usual, ayat mama sememangnya penuh dengan perli dan jenaka..
kata mama.. 'tu la, eksaited dengan keje baru.. dah berjangkit dengan ayah la tu.. terlebih rajin.. selagi tak malam, selagi tu tak jumpa rumah'.. uhukuhuk.. sangat pedih ye hakikat tu.. terus rasa nak demam balik..







Tuesday, October 22, 2013

blog tak meriah

Assalamualaikum.. 
tetibe tergerak hati untuk view blog sendiri.. selama ni asyik view and skodeng blog orang je.. 
bila view blog sendiri baru aku perasan, blog aku langsung tak meriah macam blog orang lain.. huhuhu.. tak kalerful, takde gambar-gambar.. hukhukhuk.. sedih beno nengoknye.. 

kalau sebelum ni aku tak boh gambar sebab aku malas.. hikhik.. tak rajin nak snap pic then nak edit plak memane yang tak comey sebelum upload.. mengenangkan sekarang ni pun aku dah tak rajin nak bergambar.. apa lagi nak amik gambar.. nak harap orang lain amikkan gambar plak takde sape yang sudi jadi cameraman and camerawoman.. hukhuk.. acane? so, redha je la dengan rupa blog sendiri.. 

#yang penting aku rajin gak nak menaip.. ^_^

Sunday, October 20, 2013

happy sunday.. jom makan eskrem.. ^_^

Assalamualaikum..
kejap je dah hari ahad..
esok dah masuk keje balik.. aduhhh.. malasnye..
hurmmm.. hari ni aktiviti aku duduk rumah je..
and hari ni aku try 1 lagi resipi baru..
hehehe..
dari minggu lepas aku teringin nak makan eskrem.. and tengah hari tadi aku try buat homemade eskrem..
tapi eskrem tu still dalam fridge..
kejap lagi dah boleh makan.. nyummy..

resipi yang aku dapat dari sorang kawan kat FB.. hihihi... sangat simple and tak sampai 10minit pun aku dah dapat siapkan 2bekas besar eskrem.. 1 choc vanila flavour, and 1 lagi vanila oreo flavour (just imagine McFlurry Oreo coz its very look alike..huhuhu)..
tak sabar nak tunggu beku ni.. huhuhu


Thursday, October 17, 2013

Love U Mr.Arrogant

Asslamualaikum..
Alhamdulillah, masih dipanjangkan umur untuk terus bernafas hari ini.. hope masih diberi peluang yang sama esok.. insyaAllah.. 

sekarang ni, mana-mana pergi, semuanya akan bercerita pasal drama yang tengah hot kat tv.. apa lagi kalau bukan drama Love U Mr.Arrogant.. aku pun suka gak.. hihihi.. 
bagaikan dah jadi rutin plak.. malam-malam bukak tonton, tengok puas-puas.. nak tengok kat tv, asyik tertinggal je.. kalau sempat pun tengok sikit-sikit je.. mana best.. 

Love U Mr.Arrogant.. 
betul-betul buat aku teringat cerita lama.. time aku belajar dulu.. 
lebih kurang macam cerita tu jugak la.. tp aku takde la sampai kawin.. ishhhh.. 
cuma poyo dan berlagaknye tu memang serupa.. 
tu la Mr.K..

hurmmm... cerita bermula 7tahun lalu.. 
time aku mula-mula masuk kolej.. biasa la baru masuk kan.. semua saling tak kenal..  
satu hari dalam kelas pertama tuk subjek account information sistem.. kitorang terus dapat group projek.. dah la tak kenal.. kena buat group plak tu.. kalo tak silap aku 1 group kena ada 3 atau 4 orang.. 
aku baru dapat sorang, farah.. 
tetiba ada sorang mamat ni yang duduk depan meja aku cakap dia nak join group aku dan disebabkan nak cukupkan member group, aku terima je... and that guy is Mr.K..

start dari tu.. kitorang jadi rapat.. bukan hanya kami berdua oke.. tapi start dari tu kitorang jadi rapat untuk study.. and selalu study sama-sama dengan beberapa classmate yang lain.. 
dia seorang yang simple, poyo, sangat berlagak.. 
mungkin sebab dia anak orang kaya, ayah dia businessman dan mak dia manager company besar kat KL.. 
aku ingat lagi.. first time dia ajak aku keluar.. berdua.., katanya nak belanja tengok wayang sebab aku dah ajar dia account, time tu kitorang baru habis test 1.. time keluar tu dress up dia memang smart habis la, macam hero korea, sebab muka dia pun chinese look.. 

sampai je midvalley, aku pandang dia atas bawah..sebab aku pakai simple je.. time tu tak cakap pape lagi, kitorang pergi makan, dia bawak aku makan kat chilis'.. tu la first time aku masuk restoran mahal..
nak order apa pun aku tak tahu.. semua dia yang buatkan.. first time gak aku makan pakai pisau dan garpu.. tak reti nak guna, dia tolong potong-potongkan, aku tinggal makan je.. hihihi.. tapi semua tu, dengan gaya yang poyo ok, bukan gaya yang care ala-ala romantik.. memang langsung takde.. annoying sungguh! sebijik macam irham!
dan sampai la waktu maghrib.. lepas solat kat surau dalam mid tu.. aku tunggu dia pakai kasut, ikat tali kasut, repair rambut.. biasanya aku dengar lelaki yang tunggu perempuan.. ni terbalik plak.. 
time tu baru lah aku bersuara.. 

"ishhh..kita ni gi mid je pun..lain kali pakai selipar jepun je la"... lebih kurang macam tu la ayat aku tegur dia..

and u know what, start dari tu, memang betol-betol dia pakai selipar jepun, t-shirt dengan jeans lusuh.. terlebih selekeh la plak.. hahaha.. sampai aku pun berjangkit.. jalan-jalan kat pavilion pakai selipar jepun, gaya macam nk pergi pasar tapi masuk TGI Fridays.. huhu

tapi gaya poyo dan ego dia, memang sampai ujung persahabatan kitorang, ia tak hilang.. 

dia seorang yang bijak.. best student dalam batch aku.. dan aku memang respek cara dia.. belagak tapi bijak.. tapi ramai yang cakap salah aku.. sebab 'tinggalkan' dia di sem akhir.. diorang cakap aku buat dia kecewa dan menyebabkan dia tak dapat anugerah naib cancelor hanya kerana result dia drop time sem akhir tu.. tapi bila aku tanya, dia hanya nafikan.. 

2 tahun setengah, dia ajar aku banyak benda.. dia kenalkan aku dengan dunia baru.. yang buat aku tak rasa jakun dengan kehidupan manusia..
dan dia pernah cakap dengan aku.. tak pernah ada perempuan yang boleh tegur dia sampai dia rasa nak ikut cakap perempuan tu.. 
dan aku terasa sweet bila dia cakap .. "ko tau tak yang ko ni sangat annoying!".. bila aku ajak dia buat something yang dia tak suka or tak biasa.. tapi ikut jugak.. 

dan yang paling aku tak boleh lupa, Sem 4, time tu cerita kitorang ni dah jadi gosip.. even kitorang takde pape pun.. dalam kelas BEL.. lecturer bagi tajuk kat sume student untuk buat essay, dan aku dapat tajuk.. 'what if i can change Mr.K behaviour'... dan dia plak dapat tajuk 'Lisa'.. and then kitorang kena present dalam kelas.. hahahaha
time tu ayat dia bukan main sweet lagi, dia puji-puji aku, then baru la aku tau apa yang dia suka and tak suka pasal aku.. slumber je dia open cerita.. and turn aku plak, memang aku hantam dia cukup-cukup.. aku cakap pasal perangai dia, sikap dia, cara dia bergaul.. tengok tajuk la akan.. huhuhu.. sambil tu puji-puji la sikit.. 

penghujung sem 5, after lebih dua tahun kitorang rapat aku tekad untuk buat keputusan bila aku rasa aku dah mula sukakan dia..namun aku terpaksa buat pilihan.. tapi.. dia tetap dengan ego dia.. langsung tak mahu mengaku.. cuma dia pernah cakap, 'ada orang yang admire kat aku, dan orang tu sentiasa ada dengan aku, tapi jangan tanya siapa orang tu.'.
tiap hari aku tak putus berdoa, agar Allah tunjukkan adakah dia untuk aku.. tapi.. Allah maha mengetahui segala yang terbaik.. sem 6, ada rombakan kelas dan kitorang tak sama kelas, selepas dari tu, tak pernah sekali pun kitorang bertembung walaupun kitorang belajar sebumbung, kolej tu bukan besar pun, hanya 1 bangunan, student pun tak ramai mana.. masing-masing tak pernah mengelak, tapi Allah tetap lindung pandangan kitorang..aku jumpa je dengan semua kawan-kawan aku, kecuali dia.. dia pun cakap benda yang sama dekat housemate aku.. dan sampailah sekarang langsung tak pernah jumpa.. tanya khabar dari kawan-kawan je.. kitorang pun bukan jenis yang suka calling-calling.. sepanjang berkawan pun tak pernah sekali pun dia call aku untuk sembang-sembang melainkan call untuk bagitau yang dia dah sampai untuk pickup aku bila kitorang nak keluar.. mesej tu ada juga.. tapi lama makin kurang dan terus senyap.. 

dia sememangnya the only Mr.Arrogant yang pernah aku jumpa.. 
yang poyo tapi jiwang.. tak pernah orang bawak aku berkelah kat tepi jalan sebelah tasik putrajaya yang takde orang,tgk sunset, bawak bekal pizza dengan peelfresh oren lepas kitorang penat study dan habis exam.. 
seorang yang berlagak.. tapi sanggup angkat teddybear besar separas pinggang sampai depan umah sewa aku yang kat tingkat 3 untuk surprise birthday aku.. yang selalu marah-marah aku, sebab dia cakap aku terlalu lembut.. dulu je la.. sekarang dah kental dah.. huhuhuhu.. 

so, bila tengok cerita ni, memang straight je wat aku ingat kat dia.. hahaha.. apa khabar dia sekarang ek? dengar cerita dia sekarang handle business family dia.. hopefully dia terus sukses la..

hurmmm.. tak sabar nak tengok episod depan ni.. irham dengan zara nak pindah dah... hihihihi...
tapi geram plak tengok perangai kakak irham tu.. over bebeno.. haishhhh... 

Wednesday, October 16, 2013

salam aidiladha

Assalamualaikum..
rasanya masih belum terlambat untuk aku ucap Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua yang membaca..

Hari raya aidiladha atau lebih sinonim dipanggil hari raya korban atau hari raya haji..
tahun ni aku sambut kat rumah wan je..
tak balik pun kampung ayah, even dekat je..
why? sebab tahun ni celebrate raya korban special sikit kat rumah wan..
and awal-awal lagi dan balik kampung ayah.. kononnye tuk ganti sebab tak balik raya haji nanti la..

sehari sebelum raya which is hari isnin, along and famly buat kenduri arwah, genap setahun adik Fariz meninggal.. sekejap je masa berlalu..
and haritu jugak aku kena keje.. tak dapat cuti...
start dari pagi mama dah berhempas pulas prepare kuah laksa and rendang sorang-sorang.. coz takde sape nak tolong.. nak harapkan adik-adik aku.. tau makan je.. by the way tahun ni rumah aku menu laksa.. wewewe..
lepas zohor fikri text aku bagitau semua dah gerak pergi rumah along plak.. tolong prepare tuk kenduri malam tu..

aku balik keje, sorang pun takde kat rumah.. semua pergi kenduri.. tinggal la aku sorang-sorang..

jenguk kat dapur, kuah laksa ngn rendang daging dah siap.. nyum-nyum..
tinggal nasi impit dengan kuah kacang je belom siap lagi..
ehem-ehem... so dari tak buat apa-apa kat umah sorang-sorang tu..
aku sambung buat semua yang tinggal.. alhamdulillah.. elehhh, kuah kacang ayam je pun..

tahun ni raya haji rumah wan special sikit, kami sedara mara berpakat untuk buat tahlil dan bbq famly..
perrgghhhh... memang makan besar la sepanjang hari tu.. macam-macam ada..
soto, laksa, spegetti bolognese n carbonara, nasi impit, rendang, buah-buahan, dan macam-macam menu bbq.. ikan, ayam, kerang, daging, udang, sosej.. pergghhhh...
dari pagi sampai malam makan je kerja aku.. hikhik..

macam biasa aktiviti wajib setiap tahun penduduk jalan semilang, taman sri putra..
gotong-royong mengerjakan ibadah korban.. 5ekor lembu telah dikorbankan.. murah rezeki orang-orang jalan semilang ni.. aku suka tengok sikap jiran-jiran aku.. walaupun tak ramai.. tapi semuanya sepakat.. bila ada apa-apa aktiviti, semuanya anak beranak akan turun padang membantu tanpa mengira pangkat darjat.. bagus-bagus.. huhuhu..

apapun seronok tu seronok juga, tapi jangan berlebihan sampai kita lupa tanggungjawab dan orang sekeliling..
kepada yang berpeluang mengerjakan ibadah haji tahun ni, semoga selamat pergi dan pulang dan mendapat haji yang mabrur..
salam aidiladha..

*perkara yang best of course lah mendengar takbir raya.. :)



Friday, October 4, 2013

Jemputan khas pergi London...

Assalamualaikum..
Salam hari jumaat, penghulu segala hari.. jumaat pertama dalam bulan ni untuk tahun ni..

hari ni aku nak cerita aku dapat jemputan khas untuk ke London..
actually dah lama dah dapat offer ni.. special tu..
tapi aku taknak sebab aku takde masa nak pergi bersuka ria ni..
dah la offer kat aku sorang je.. takkan nak pergi sorang-sorang? ishhhh...
yang orang tu plak tak berenti ajak aku.. sampai aku dah hafal nombor dia even aku tak save.. nightmare aku dibuatnye.. katanya bukan semua orang dapat peluang ni.. tu aku tau.. tapi aku tak nak... T_T

tapi silap aku jugak..
sape suruh gatal-gatal pergi accept tuk dapat treatment coupon kat London weight management tu?
sekarang ni tiap minggu orang tu call.. suruh datang.. coz aku dah banyak kali wat janji palsu dengan dia.. janji nak datang sekian date, tapi aku tak pergi pun..
nak buat camne, selagi aku tak janji selagi tu dia tak berenti suruh aku pilih tarikh..
puas aku pujuk suruh dia bagi je coupon tu kat orang lain.. dia takmo.. ishhhh..
bila aku cerita kat mama.. mama boleh bantai gelakkan aku..
baru minggu lepas aku cek BMI aku depan mama, resultnye..underweight.. hurmm sedihh..
tetibe minggu ni cerita pasal london weight management plak..kan jelas kontra kat situ..

new appointment aku ahad ni 6hb pkul 3ptg kat branch Bukit Tinggi.. ishhh..
sebersalah aku dibuatnye.. kalau tak pergi mesti minggu depan dia call lagi.. confirm punye..
tapi aku tak rasa nak pergi pun..
puas dah aku bagitau dengan si candy yang selalu incharge call aku tu yang aku takde masalah yang melayakkan aku untuk dapat coupon tu.. dia tak puas hati.. dia tanya tinggi dan berat aku.. bila aku bagitau dia terdiam kejap..
tapi dia tak cakap aku tak boleh cancel sebab coupon ni dah register atas nama aku..
time ni memang aku rasa menyesal sangat coz accept benda-benda yang tak sepatutnye ni..

dan untuk appoinment ahad ni..
aku isytiharkan yang aku sememangnye takkan pergi..
so tunggu je la si candy tu call lagi minggu depan.. hikhikhik..

~sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna...



Thursday, October 3, 2013

soalan dari andak..

Assalamualaikum.. 
satu petang.. aku pulang dari kerja.. fuhh.. penatnyeee.. dari luar rumah dah terbau pengat pisang.. yeaahhh.. hari ni mama buat pengat pisang.. 
aku pun buka pintu sambil bagi salam.. terdengar suara mama gelak-gelak.. mama tengah 'bergayut' kat enpon rupanya.. cepat-cepat naik ke bilik, buat apa yang patut.. 
after siap terus pergi kedapur.. tak nampak dah mama.. 
aku pun amik semangkuk kecik pengat pisang dan bawa ke depan rumah.. haa.. dah agak dah.. mama mesti kat sini punye.. 

sambil menikmati pengat pisang, aku bertanya.. 
"tadi mama call sape?"
"mama call andak, tanya pasal kenduri umah along.. nak ajak dia tidur umah along.. tapi tau la andak tu.. susah sangat"

aku hanya tersenyum.. mama sambung lagi.. 
"tadi andak tanya umo engko kak"
"umo??? nape plak?"
"andak tanye ko takde pakwe ke? takde rasa nak kawin ke?"
"haaa? andak tanya macam tu?"
"ye lah"
"hehe.. habis tu mama jawab pe?"
then mama pun bercerita... bla..bla..bla.. 

nasib baik minggu lepas along dah slow talk dengan mama.. fahamkan mama keadaan yang sebenar.. so mama dah tak cepat melatah dan terlalu push aku dengan macam-macam soalan.. stress weh.. 

andak siap susun lagi umo anak-anak sedara sedara dia termasuk anak sulung dia yang dah 23 tahun.. tak percaya katanya.. yang tak boleh tahan, aku pemenang carta.. hikhik

kalau sebelum ni aku agak risau jugak.. tapi sekarang redha dah.. lepas semua-semua-semua-semua tu... rasa penat dah.. baik fikir benda lain.. banyak lagi tanggung jawab yang lagi besar yang patut aku fikir selain dari yang satu tu... 

aku ingat lagi kata-kata mama yang aku tak faham kenapa mama cakap macam tu.. kata mama.. 
"kalau orang tau nikmatnya sebuah perkahwinan semua orang akan berlumba-lumba nak kawin, sebab berlumba nak kumpul pahala.. bayangkanlah.. setiap saat, semua perbuatan baik kita kat suami dan isteri, kita dapat pahala.. tapi kalau masanya belum tiba, tu bukan kehandak kita, tapi rugi sangat pada orang yang terdetik kat hati dia untuk tak mahu berkahwin"... sebak aku dengar kata-kata mama tu.. memang betul.. selama ni itu yang aku harapkan.. itu yang aku nantikan.. tapi, kalau masanya belom tiba, sememangnya itu bukan kehendak kita.. terasa sedikit sebak dan pedas bila ingat kata-kata mama.. tapi takpe la.. yang penting Allah tahu apa yang dalam hati aku.. 

This weekend kenduri wedding kazen aku.. 

sekarang dah bulan 10.. tak berapa lama lagi masuk 2014.. time tu umo aku pun dah masuk 26.. 26 tahun?
ini la sebenarnya yang andak maksudkan.. dia tak percaya umo aku dah nak masuk 26.. hurmmm.. elly sendiri pun tak percaya andak.. uhukuhuk.. rasa macam baru semalam celebrate beday yang ke 19.. hadiah yang dapat time tu pun comel lagi.. hadiah beday yang ke 20.. dah wasallam.. yang ke 21.. ada lagi, lunyai dah pun.. yang ke 22.. still pakai sampai sekarang (dah 3tahun???).. yang ke 23.. takde.. and last yang 24.. still nampak baru, tak tahan tu pricetag pun tak cabut lagi.. huhuhu... this year nampaknya kena beli hadiah untuk sendiri je la.. nak beli pe ek?? terasa macam nak belanja famly la plak.. nak create best moment sebagai present tuk diri sendiri.. sambil-sambil tu beli je la handbag ke, kasut ke kan.. hahaha.. ada jugak.. :P insyaAllah kalau dipanjangkan usia untuk sampai ke hari itu.. 

ishh.. terasa panjang bebeno dah menaip ni.. mata pun dah ngantuk.. jam dah pukul 11.28pm.. dah lewat dah ni.. time to sleep.. esok-esok sambung lagi.. 

Monday, September 30, 2013

:)

adakalanya kita perlukan masa untuk bersendiri dan mengenang sambil bermuhasabah, memikirkan semua yang telah berlaku dan semua yang telah kita lakukan, menyedari begitu banyak dosa yang kita baru sedar, dan selama ni kita tak pernah sedar pun semua tu..

dunia berputar, mungkin hari ini kita diatas, jangan terlalu bersenang lenang dengan keadaan diri, kerana mungkin esok kita akan terjatuh kebawah.. dan dikala kita berada diatas, jangan kita lupa pada mereka yang ketika itu berada dibawah.. kasih mengasihani sesama manusia, sepertimana Allah mengasihani kita.. jauhi sifat bongkak, sombong, riak, bakhil, zalim.. sesungguhnya mereka yang memiliki sifat itu hatinya takkan tenang..

bila lakukan semua kerja, niatkan 'LILLAHI TA'ALA'... dan bila lakukan kebaikan niatkan dalam hati, agar semua pahala yang diterima disedekahkan kepada kedua ibubapa kita.. letakkan mereka sebagai yang utama selepas Yang Esa dan Kekasihnya..

Mungkin aku tak bijak dalam berkata-kata, aku tak arif dalam bercerita soal agama, jauh sekali nak berkarakter yang baik-baik aja.. aku menjadi diri aku, iye, ini diri aku.. yang kadang kala tewas dengan dunia.. kerana aku manusia biasa yang Allah jadikan punya perasaan.. aku sedar aku sangat lemah.. dan aku sering menyesali akan kelemahan aku.. tapi aku juga punya kekuatan.. Allah kurniakan aku akal.. dan ia akan membantu aku untuk menjadi kuat.. ia akan membantu aku untuk terus senyum dan membahagiakan yang utama..

masih belum dapat membuat keputusan.. hurmmm.. masa terus berjalan.. hari bertukar tahun.. semua perkara nak dikejar.. cuba untuk tak jadi tamak.. tapi membuat keputusan yang dapat memuaskn hati semua orang..

** welcome October.. being nice to me pleaseeee.. ^_^

Sunday, September 29, 2013

esok nak buat apa?

sekejap je masa berlalu..
esok dh hari isnin..
esok dah kena keje..
esok nak pakai tudung kaler pe? hurmmm...
esok la baru iron baju..
esok nak kena buat apa je ek?
esok nak breakfast apa ek?
esok lunch nak balik ke tak?
esok nak kuar beli barang la.. haaa..
esok pun nak kena pergi bank jugak..
esok nak pergi watson la..
esok nak balik awal ke balik lambat?
esok petang macam nak pergi joging taman jap..
esok jangan lupa bawa bekal air..
esok jangan tertinggal enpon lagi..
esok dah janji dengan kak yanie nak makan eskrem!
hurmmm...
esok la fikir lagi.. dah ngntuk  +,+"

happy weekend

Assalamualaikum..
tamat sudah another weekend yang awesome di rumah..
yang ni memang betul janji ditepati..
seronok dapat menunjuk bakat yang suam-suam kuku ni..
tapi yang penting.. family semua suka.. dan aku plak dapat menikmati kegemaranku dengan sepuasnya.. huahahahaha... time ni tolak tepi kejap soal lemak, kalori, diet, takut gemuk.. yang penting aku happy.. hohohohoho... gelak puas hati..

semalam aku dah mulakan projek..
actually hari jumaat lepas time balik keje aku pergi beli cream cheese..
niatnye nak buat blueberry cheese tart..
tapi balik je umah.. mama suggest tuk buat egg tart.. coz mama tak biasa makan cheese tart..
coz of that, aku terus decide tuk buat cheese cake minggu ni jugak.. hohohoho..

as the result,
hari sabtu aku sediakan almost 30 ketul egg tart saiz M for our teatime (yang jual kat kedai tu saiz L, aku buat kecik sikit)..
mama and fikri la yang makan paling banyak.. seronok plak tengok..
and petang tadi plak aku buat plain cheese cake yang pada aku sangat yummy... huhuhu.. yang ni favret aku, so of course la aku makan paling banyak.. sedar-sedar half dari loyang tu aku makan sorang.. ihik..
pasal cheese cake ni, this is my first attempt tuk plain cheese cake.. sebelum ni aku pernah buat oreo cheese.. tapi rasanya aku prefer yang plain lagi.. Alhamdulillah.. menjadi sangat.. saling tak tumpah macam cheese cake kat JJ tu.. bangga aku.. thanks to owner recipe yang agak mudah tu..



ni untuk sape yang tak kenal egg tart.. ihsan dari uncle google..



here is plain cheese cake, this one just look like mine.. but just a like.. nampak macam 'pucat tak bermaya je'.. pinjam jap ayat mama tadi.. huhuhu.. tapi bila potong... lembap-lembap gitu..  bangga tahap riak coz i'm the maker.. huhuhu.. thanks again to uncle google..

niat dihati nak upload original pic masuk dalam ni.. tapi gadget yang de tak cukup canggih plak.. uhukuhuk.. takpe la.. yang penting aku dah share story weekend aku.. ^_^

Friday, September 27, 2013

Mudahnya menyebar fitnah

salah satu tanda kiamat adalah fitnah berleluasa..
adakalanya kita tak sedar bahawa kita juga ada dan mungkin pernah menyumbang kepada berleluasanya fitnah.. Nauzubillah..
zaman sekarang fitnah tidak hanya tersebar dengan kata-kata.. malah tanpa bersuara pun manusia mampu menaip dan menyampaikan sesuatu yang belom tentu sahih..

aku suka surf tenet.. almost everyday aku akan buka tenet dan baca apa-apa cerita yang baru..
adakalanya rasa penat nak membaca dan mendengar cerita-cerita yang pada aku ntah apa-apa..
cukuplah dengan post 1 ayat mukadimah cerita.. tak sampai setengah jam.. mesti ada lebih kurang 20 yang reply.. dengan macam-macam versi.. dan dalam 20 versi tu mungkin hanya ada 3 atau 4 je yang betol.. yang lain tu.. Wallahualam..

baru-baru ni.. tersebar 1 lagi fitnah.. hanya dari 1 musibah, manusia ubah ia jadi fitnah.. aku baca pun sebab tengok ada beberapa yang orang duk post cerita tu kat fb.. bila aku buka dan baca.. Ya Allah.. sampainya hati diorang buat dan sebarkan  cerita macam tu.. ada tu siap nak bergaduh comment lagi sebab tak puas hati sebab ada kawan dia comment ingatkan supaya jangan suka sebarkan sesuatu yang tak jelas..

dalam hidup aku.. aku paling tak suka dengar orang mengumpat dan bercerita pasal orang lain..  kerana aku pun manusia biasa.. aku tak suka orang bercerita dan sebar-sebarkan cerita bukan-bukan pasal aku.. so that, aku seboleh mampunya elak buat benda yang sama.. kalau ada yang cerita pun aku dengar dan senyum je.. huhuhu..

sentiasalah beringat.. jika harini kita buka aib orang.. jangan kita tanya kenapa jika esok Allah buka aib kita.. mungkin bukan esok, tapi lusa ke tahun depan ke.. mungkin juga bukan aib kita yang tebuka tapi ahli keluarga atau mungkin anak cucu kita nanti yang dapat balasannya.. kalaupun kita terlupa dan tak sengaja cepat-cepatlah stop dan beristighfar.. atau apa kata sebelum kita nak main teka-teka cerita orang.. kita tanya je direct dengan si empunya diri tu semua-semua yang kita nak tahu.. tak perlu nak pass-pass baton cerita.. buat tambah dosa kering je.. dan lebih teruk plak jika kita bercakap dan memfitnah tentang orang kita tak kenal..

**dari sebarkan ceritakan pasal orang lain baik fikir macam mana nak perbaiki diri sendiri..
**menaip sambil mengingatkan diri sendiri.. ^_^


MasyaAllah Cantiknya.. ^_____^

Assalamualaikum...
sejak beberapa hari lepas dunia artis dikejutkan dengan pernikahan Fiza dengan Adam AF..
dah start dahhhh cite gosipppp... huhuhuhu..
aku tak tahu apa-apa pun pasal diorang ni.. yang aku tau sekarang diorang dah nikah.. Alhamdulillah.. ^_^
At first aku tengok gambar diorang ni kat FB aku dah tertarik.. kenapa?
sebab aku teringin sangat one day if my turn's come, aku nak pakai dress jubah macam ni sekali dengan purdah yang macam ni jugak.. and memang dari dulu lagi aku berangan style ni.. like puteri arab kan? huhuhuhu.. (dah berkepul-kepul awan kat atas kepala ni :P ).. berangan tak salah.. hihihi.. ewah-ewah, lisa ni... calon pun takde dah berangan jauh-jauh.. hohoho..


KETIKA ISTERI MULA MENANGIS, dekatilah dan peluklah dia, makan akan hilanglah segala beban masalah & hilang segala duka dihatinya...

**btw semoga mereka pernikahan berdua bahagia diberkati dan bahagia till jannah.. Aminnn.. :)

Thursday, September 26, 2013

mimpi pelik-pelik

Assalamualaikum..
Salam hari khamis..
hurmm lately aku asyik dilanda sindrom kepenatan.. waktu tido pun dah bertukar.. kalau dulu aku suka tido lambat.. sekarang jangan harap la.. pukul 11 tu dah kira lewat sangat.. mata pun dah bukak separuh je.. huhuhu.

semalam aku dapat mimpi yang sangat pelik..
siap terjaga.. then tido balik.. dapat mimpi yang lebih kurang sama tapi tak serupa..

aku mimpi aku tengok orang ramai sangat berkumpul dekat depan 1 rumah ni.. rasa nak tau sangat kenap diorang berkumpul macam tu? macam ada sesuatu kat rumah orang tu.. then aku pun pergi dekat..
dan dah dekat tu.. aku nampak ada sorang bayi menangis dan terbaring kat lantai.. aku tanya kat diorang..

"kenapa semua orang tengok je? kan baby tu nangis.. kesian dia"

tetiba ada orang membalas..

"eii, tak nak la.. baby tu ada penyakit."

"penyakit? penyakit apa?" aku tanya kat diorang..

"tak nampak badan dia ada putih-putih debu tu? sape yang pegang dia nanti berjangkit"

penyakit berjangkit?? aku mula tak faham.. dan aku nampak seorang lelaki duduk disebelah baby yang menangis tak berhenti tu.. mungkin itu bapa dia..
hati aku rasa sedih sangat tengok diorang buat baby tu macam tu.. then aku tanya kat lelaki disebelahnya..
lelaki tu pun bagitau aku yang baby tu ada penyakit.. badan dia mengeluarkan debu dan siapa yang sentuh dia akan berjangkit (aku tak pernah jumpa penyakit macam ni).. tapi mendengar cerita lelaki tu membuatkan aku menangis.. hanya kerana takutkan penyakit, diaorang semua sampai hati hanya tengok baby tu menangis dan terbaring kat lantai..
then aku mintak izin dari laki tu untuk dodoikan baby tu.. lelaki tu terkejut.. dia bagi aku kain batik sebagai alas untuk elak terkena kulit baby tu.. aku taknak.. biar la berjangkit sekali pun sebab aku tak sampai hati tengok dia menangis tak henti..
aku angkat baby tu, dan aku dodoi sampai dia senyap dan tidur baru aku letak dia kat atas katil.. time tu semua orang yang ramai-ramai tu dah balik dah..
dia jadikan cerita penyakit baby tu berjangkit kat aku.. muka dan tangan aku keluarkan debu-debu.. tapi aku buat tak tahu je.. macam redha je..
tiba-tiba aku terjaga.. time tu jam pukul 4.30pg..
cepat-cepat aku pergi toilet dan tengok cermin.. bila tengok semuanya ok beru la aku tau.. semua tu mimpi..
mata aku rasa mengantuk sangat.. kepala pun rasa pening-pening sebab bangun mengejut tadi..
tak semena aku masuk bilik dan sambung tido..

masuk plak mimpi yang baru..
kali ni starting yang lebih kurang sama macam mimpi yang sebelumnya..
orang ramai..
lebih kurang macam kenduri.. ada yang tengah makan dan ada yang bersembang..
tapi kali ni ada seekor kucing plak.. yang tadi bayi..
kucing tu mengiau-ngiau kelaparan (sebijik macam meong aku bila dia lapar).. tapi takde sorang pun bagi dia makanan..
bila aku tanya

"kenapa tak bagi dia makanan? kan dia lapar tu"

tiba-tiba ada suara yang bercakap..

"eii, geli la.. tak nampak darah-darah tu.. kucing tu dah sakit dah"

aku menjeling tajam pada suara yang aku rasa sangat tak de hati perut..
dan aku pun baru perasan perut kucing tu berdarah-darah.. tapi dia takde gaya macam menahan sakit (time ni teringat kat si'ibu' yang dah hilang @mungkin juga dah mati.. sebab sebelum hilang dulu si'ibu pun sakit jugak.. dan aku tiap malam jadi nurse berusaha sapukan gamat kat luka dia)..
aku ambil pinggan kertas yang tersedia.. dan aku masukkan sedikit nasi dan ikan bilis goreng (tak tahu mana datang ikan bilis tu.. maybe ada menu nasi lemak kot..huhu)... aku bawa pinggan tu keluar sambil panggil-panggil kucing tu.. semua orang duk elak-elak macam geli bila kucing tu lalu sebelah diorang..
aku letakkan pinggan tu dan dia makan dengan lahapnya.. memang dia sangat lapar..
sedih aku tengok badan dia berdarah-darah macam tu.. tak semena aku menangis..
then terus aku terjaga..
dah subuh rupanya.. huhuhu

itu la antara mimpi aku yang pelik..
sensitip beno aku ni rupanya.. ingatkan dah cukup kental.. ihik..
sekian~


Saturday, September 21, 2013

anak maklong dah nak kawin.. ^_^

last week, di suatu petang aku duduk dimeja makan.. untuk merehatkan diri..
tiba-tiba mama datang duduk depan aku..
dan mama buka cerita bagitau maklong ada datang rumah untuk jemput datang kenduri doa selamat anak dia nak kawin..
ermm.. anak maklong means kazen aku la.. awal bulan depan..
tu pun umur bawah aku tu... ishhh..
macam faham je apa yang mama nak cite lepas tu..

"tak ada apa-apa cerita ke kak?"

see... dah agak dah..
aku pun tak tahu nak cerita apa coz sememangnye tak de cerita..
huhuhu..
about 'dia'... hurmmm... camtu je la..
lately dia cakap dia busy sikit..
and aku pun rasa macam ok-ok je..
tak pe la.. kalau dia free nanti dia mesej la..
kalau takde.. takpe la..
tetibe mama cakap

"kamu tu jual mahal sangat.. banyak sangat tak kena.. asyik nak tunggu orang je"

haaa? pe yang tak kena?? pernah ke aku memilih? hurmmm.. aku plak yang terkena.. :(
takpe la demi mama ayah.. aku try send mesej kat dia..
wish nyte je..
tak sampai beberapa minit dia reply..
dia minta maaf sebab dia jarang contact and dia ckp dia tahu yang aku rasa terabai (tipu tipu.. aku tak rasa macam tu pun.. huhuhu).. but last word dia buat aku rasa terharu sikit..
"kalau rasa nak apa-apa bagitau je..i'll be there for u"..
its because aku teringat last week,
aku terasa macam nak pergi joging.. tapi last minute member fikri call plak.. then aku ajak kimi..
tetibe mama datang..
"kalau takde lelaki jangan nak pergi jugra.. bahaya.."
hurmmm...
then ntah dari mana datang idea tuk ajak dia..
on the spot aku mesej dia..
tapi dia reply dia cakap dia ada game frenly futsal plak ptg tu..
hurmmm... so memang tak jadi la nak pergi sebab tak de lelaki dewasa..
tapi tak sampai beberapa minit..
kereta dia ada depan rumah aku..
'eh, cakap ada game'
rupanya dia datang semata-mata nak jumpa aku..
kononnye takut aku frust tak dapat jumpa dia.. hahahaha.. sangat poyo..
lepas dia bawa aku round-round area taman rumah aku..
tak sampai pun 10 minit..
then dia pun pergi coz game dia dah nak start..

sejak dari tu aku sedar aku tak boleh simply-simply main ajak before check dia ada hal ke tak..
kang aku niat ajak-ajak ayam dia datang betul-betul plak.. huhuhuhu

beberapa hari lepas erin ada mesej bagitau yang mak dia tanya aku bila nak datang rumah lagi..
ishhhh... sebersalah aku dibuatnya..
coz aku bukan jenis yang suka nak datang rumah orang.. especially rumah kawan lelaki..
walaupun hanya kawan, atau bf, atau tunang.. sebolehnya elak.. melainkan mertua takpe la..
dan kelonggaran diberi time raya.. tapi pernah ke aku beraya rumah lelaki??? huhu

**tahniah kepada anak maklong @ kazen aku dolah (Abdullah) yang dah nak kawin tu.. diorang just buat kenduri doa selamat je sebab pak long dah berjanji takmo buat apa-apa majlis melainkan doa selamat sepanjang 2 tahun lepas adik fariz meninggal.. dan tengah bulan depan genap setahun arwah adik fariz meninggal...



kembali rajin ke dapur

see the title?? haaa.. actually belum kembali lagi.. tapi mahu kembali.. hihihihi.. 
kalau artis kira nak buat comeback la ni.. haha
dah lama aku tak baking-baking kat dapur..
last pun time raya haritu..
sekarang orang dah prepare tuk raya korban dah.. kira dah lama la tu.. 

petang tadi aku masuk dapur, tengok keadaan dapur yang dah lama tak jenguk.. 
biasa la bila weekdays mama yang masak, malam plak aku dah malas nak makan.. makan apa ada je.. 
weekend plak dah jarang masak sebab makan kat kenduri je.. so memang tak sempat la aku nak pegang sudip dan senduk kan.. huhu

dan petang tadi aku selongkar punya selongkar aku jumpa acuan tart yang belom buka lagi.. rasanya mama beli acuan tu sebelum raya.. beli dengan harapan aku akan buat egg tart, cheese tart, stoberi tart tuk mama.. lastnye aku mampu buat tat nenas gulung je.. tu pun tuk raya.. hihihihi.. 
then terpandang plak microwave yang ayah beli sebelum raya haritu.. yang tu pun aku yang request sebab yang ada tu kononnye tak cukup besar.. lastnye jadi hiasan je.. bestnye sticker brand kat dalam pun tak buka lagi.. nampak sangat tak pernah sentuh.. sedangkan time ayah beli tu ayah dah warning awal-awal.. 

"ni ayah dah beli, pasni makesure guna.. jangan bagi alasan takde microwave besar lagi"

ihikihikihik.. actually sejak raya aritu dah beberapa kali kena perli dengan ayah pasal microwave ni

so, rasa macam nak manfaatkan kedua-dua barang yang mama dan ayah beli tu.. 

As per request yang dah hampir expired.. aku niat nak buat egg tart dengan cheese tart la.. we'll see.. ^_^

besides that, tergerah hati nak buat cheese cake gak.. coz last week tetiba aku terasa teringin sangat nak makan cheese cake.. then terus singgah kedai kek yang dekat dengan ofis.. beli la 2 slices kek.. nak pergi secret recipe malas plak nak pusing-pusing.. so try je la yang paling dekat ni.. 

balik rumah terus makan, but then terasa sangat kecewa coz rasa dia tak best.. actually aku dah boleh agak dah rasa dia camtu.. coz sepanjang aku makan cheese cake, 2 jenis cheese cake je yang aku suka.. 1 new york cheese cake kat secret recipe and 1 lagi cheese cake yang jual kat kedai kek kat Jusco.. kalau tak silap aku nama kedai dia La'Bahome.. tempat lain.. frustrated..
bila mengadu kat mama, mama cakap

"kalau dah tahu tak sedap kenapa beli? len kali buat sendiri je.. puas makan"

kan?kan? so, nak buat la.. 
esok nak cari creamcheese.. nak cari creamcheese.. nak cari creamcheese.. ^_^

ishhh... ilang terus mood..

Assalamualaikum..

baru je minggu lepas chat dengan erin nak pinjam novel 'Love u Mr.Arrogant'
alih-alih petang tadi buka tv keluar iklan cerita baru adaptasi novel tu gantikan cerita cinta jannah.
dengan pantasnya aku terus chat erin

"Assalamualaikum erin, sory akk xjdla nk pnjam novel love u mr.arrogant tu"

tak sampai seminit chat berbalas

"nape kak? majuk ek erin tlupe nak bg smlm? huhu"

"ishhh.. xla.. kat tv bru kuar iklan cite tu.. start mggu dpn.. nk tgk kt tv je la.. ilang mood nk baca dh"

"serius?? haha"

"tapi yg lagi 1 tu akk nk tau.. hehe"

"ok nnt erin pass"

sebab ni la aku dah jarang sangat nak baca novel.. baru ingat nak kembali aktif baca.. that why sanggup nak pinjam kat orang tu.. huhuhu.. tapi bila dah iklan macam ni.. terus terbantut niat nak baca.. kan spoil je tu..

lately tv memang suka buat cerita adaptasi novel..
pada yang tak minat baca novel maybe la suka kot.. tapi pada aku.. tak best la..
kacau mood pencinta novel macam aku ni..

sekarang bila tengok novel je dalam kepala dah fikir
"tak lama lagi mesti keluar kat tv ni, malas la baca.."

start minggu depan nak follow la cerita tu.. tv3 kan.. mesti ada kt tonton punya..  boleh donlod sekali.. huhuhu


Wednesday, September 18, 2013

interview di HSBC

Assalamualaikum..
last saturday... eh, silap.. the other last saturday.. hurmmm.. betol ke ayat aku ni??? huhuhu..
tak kisah la.. yang penting aku nak cerita aku pergi interview kat HSBC Cyberjaya.. tuk jawatan Global Support Exec..
cerita bermula  bila awal pagi aku dah bangun.. buat apa yang patut agar dipermudahkan segalanya.. then terus bukak tenet.. why? sebab baru nak study the company background, study pasal position yang aku apply dan sume-sume la.. hahahahaha.. very last minute.. after salin and noted benda-benda yang aku rasa penting.. even sebenarnya aku tak clear sangat dengan apa yang aku baca.. tapi tak kesah la.. sape suruh baca last minute kan? huhuhu.. then, after siap-siap semua, baru aku perasan aku lom fill in borang lagi!!!!.. adushhhh..
tepat pukul 9 aku gerak dari umah.. ditemani oleh erry..

sampai je kat depan gate HSBC tu.. aku dh mula rasa eksaited.. terasa macam one of my biggest dream will come true la.. coz aku sememangnya teringin sangat nak kerja kat company yang establish macam tu..

bila sampai lobby aku terngok ada ramai orang berkumpul.. ramai la jugak.. dalam 30 orang.. owhhh.. rupanya mereka ni semuanya candidates macam aku.. tapi yang wat aku rasa kecik sangat.. aku pakai baju kurung pahang dan bertudung bawal AidiJuma.. but most of them.. phewww~..yang laki,  ada tu dengan kasut berkilat, rambut berminyak sikat keras ke kebelakang, pakai kot siap dengan briefcase lagi.. yang perempuan masing-masing pakai heels.. aku plak cuma pkai comfort shoe crocodile je.. pastu muka masing-masing nak muka serius je.. terasa macam aku ni nak pergi interview jawatan CEO plak.. ihik.. kebanyakan candidates bangsa cina dan india buatkan aku terasa makin tercabar.. mana tak nye.. asal company besar je mesti cina dengan india yang conquer..

mula-mula pegawai kat situ devidekan kitorang yang ramai tu kepada 3 group.. 1 group lebih kurang 10 orang.. then, kitorang diberitahu yang interview session ni ada 3 stage.. 1st grammar test, after that, sape yang pass akan move to the next which is 1st interview.. then akan ditapis lagi di 2nd interview before dipilih..

sebelum grammar test, kitorang dibawa pusing-pusing 1 company tu.. ala-ala macam minggu induksi kat kolej dulu.. group by group dibawa round-round, tunjuk kat mana office, kat mana toilet, kat mana cafe, sume-sume la.. environment nye sangat international.. time tu dah bayangkan aku dapat kerja kat situ.. perhhhh.. bestnye.. sampai la kat level 3.. pegawai tu tunjuk office yang bakal diduduk oleh mereka yang terpilih.. besarnyeee.. aku rasa lebih kurang 5kali ganda dari office aku sekarang..

tapi.. dalam best-best tu.. ada jugak yang tak bestnye.. biasa aku kalau kerja mesti kena ada lagu-lagu sikit..baru tak stress.. then handphone biasanya aku akan silent coz aku jenis yang tak suka nak terkejut-terkejut bila ada call masuk ni.. so that aku akan sentiasa alert dengan handphone coz aku tau dia takkan kuar bunyi.. huhuhu.. bila penat bole main pou.. ngeeee...
tapi.. dekat sini.. environment keje dia sangat stress dan serius.. nak tengok diorang gelak-gelak dekat cafe dengan excess area je.. start masuk lift, semua jadi serius.. dalam office langsung takde music.. pastu nak masuk office kena sehelai sepinggang.. semua harta-harta kena tinggalkan dalam locker yang disediakan diluar office.. sebabnya kerja kat sini risiko tinggi.. sebab semuanya main nombor yang juta-juta lemon.. dan juta-juta lemon tu bukan ringgit.. semuanya overseas punya currency.. thats why la diorang buat macam tu.. sebab tak mau staff diorang buat mistake even 1 nombor pun..
bila fikir balik.. bole ke aku keje macam tu?? handphone kena tinggal dalam locker, kalau ada emergency call pasal family camne??

after round-round office, kitorang dibawa ke 1 dewan.. dan jawab test grammar.. 20 soalan untuk 30 minit. yang ni memang aku tak prepare apa-apa.. jawab ikut apa yang tahu je..
siap jawab test, diorang terus check on the spot..

then beberapa nama dipanggil.. ada la dalam 6 orang.. cuak sangat time tu bila fikir kenapa nama aku tak dipanggil?? then, nama-nama yang dipanggil tu disuruh ke tepi.. tinggal lah 4 orang dalam group aku..

after that datang sorang pegawai bawa kitorang berempat pergi ke 1 dewan.. rupanya dalam group aku hanya kitorang berempat yang pass.. fuhhh.. time tu lega sangat.. coz dah lepas first stage..

dalam dewan tu kitorang kena tunggu untuk di interview.. de 3 orang interviewer.. and untuk stage ni ada la lebih kurang berbelas orang jugak la yang pass test tadi.. so sorang-sorang dipanggil.. sampai la turn aku.. rasanya sape yang kenal aku mesti tau aku ni bukan jenis yang takut.. tapi sangat pemalu dan bercakap benda yang perlu je.. huhuhu.. yang interviewer ni plak suruh aku bercerita.. kanapa aku pilih untuk bekerja kat company ni?.. kenapa bukan bank lain?.. strength n weakness aku.. camne aku handle stress.. pasal MNC.. then maybe interviewer tu tak puas hati kot.. dia suruh aku bercerita pasal hobi dan tanggungjawab kerja.. lama aku diam.. fikir macam mana nak jawab.. then aku dapat idea untuk cerita pasal relationship keduanya.. main tibai je.. selesai interview session aku.. tapi tak lama lepas tu 2orang pegawai datang kat aku.. then tanya.. "do u know durian?".. dengan muka pelik aku menjawab sambil angguk "yes"..
"and do u like it?".. haaaa?? dah la terjah tiba-tiba camni, pastu tanya pasal durian plak..ermmm.. rasanya aku apply keje kat bank kan? adoiiiii~

untuk result interview ni.. dia bagi tempoh seminggu.. hanya yang berjaya akan dipanggil untuk 2nd interview.. malangnya aku tak berjaya.. uhukuhukuhuk..

*actually mata sudah ngantuk sangat-sangat.. jam sudah 1035pm.. time to sleep.. nunyte!

Sunday, September 15, 2013

entry penghujung hari ahad.. =,="

adakalanya aku rasa bersalah sangat.. 
hurmm.. 
aku sedar aku buat keputusan terlalu drastik..
bukan niat untuk sengaja mendiamkan diri.. 
jauh sekali untuk berlari dan menjauh..
tapi.. aku mahu menjaga hati sendiri..
siapa lagi nak jaga hati kita kalau bukan diri sendiri kan?

kadang kala rasa penat sangat..
sehingga terfikir.. cukuplah sampai sini.. 
better aku focus kejar impian sendiri..
senangkan mama dan ayah.. 
mereka kecintaan aku selepas Yang Esa dan Kekasihnya, 
mereka dunia akhirat aku, 

hurmmm... 
sekarang ni, aku banyak habiskan masa dengan family dan adik-adik aku..
sejak kimi habis exam ni, aku kerap spent time dengan dia..
baru je tadi pergi main bowling dengan dia.. 
saja layankan apa yang dia nak lepas ber'pulun' study sampai menangis-menangis haritu.. haha.. raja air mata sungguh! 
dan aku juga banyak habiskan masa berwhatsapp dengan kawan-kawan lama.. 
lama sangat tak contact dengan diorang.. rindu nak lepak kedai mamak sama-sama dan makan roti tisu lepas penat study ramai-ramai.. 
bestnye time study..  

sekarang ni balik kerja, kalau tak tengok tv, aku akan keluar joging..
lokasi of course la bukit jugra.. 
tenang sangat dapat sampai kat atas tu.. 

sometimes terasa juga rindu..
tapi.. aku hidup untuk masa depan.. 
bukan hanya untuk hari ini.. 
cukup lah dengan apa yang aku rasa.. 
kalau terus dilayan.. sampai bila-bila belum tentu habis.. 
susah bila berdepan dengan sesuatu yang bermain dengan perasaan..
takpe la.. biar Allah yang tentukan.. 
semua rahsia Allah hanya Dia yang tahu.. 
kita hanya mampu berdoa.. 
kalau dia yang kita mahukan.. mintak la.. 
tapi kalau tak dapat.. jangan dikesalkan.. 
tapi teruskan berdoa.. semoga sama-sama dapat bahagia.. tak kira dengan siapa pun.. kerana Allah mengetahui siapa yang terbaik untuk kita.. :)

**mood terasa nak sangat tengok cerita legenda budak hostel.. sebab terasa rindu sangat zaman sekolah.. 

entry hari ahad

Assalamualaikum..
semoga kita semua terus berada dibawah redha Allah dan keluarga..
lama tak mejenguk kesini..
terasa macam tak jumpa kekuatan untuk menaip dan biarkan hati terus berbicara..
aku pun lately busy sikit..

adakala terasa macam nak lari dari segalanya..
setiap yang aku buat terasa tak kena..
macam orang buat salah pun ada..
finally i choose to be silent and let go everything..
dan andai sesuatu tu memang ditakdirkan untuk kita.. tak perlu dikejar, tak perlu digenggam erat-erat, kerana sejauh mana pun ia pergi, dan sejauh mana kita berlari, takdirnya ia memang untuk kita, maka ia akan tetap untuk kita..

before this, like what's happen in the last entry,
then, aku tak tahu nak buat apa dah,
ibarat aku tak nampak jalan untuk esok, so that aku takut untuk melangkah..
that guy, nampak sangat ikhlas dengan aku, tapi aku plak yang rasa guilty semacam..

dia tahu apa yang jadi, namun dia sangat bijak memainkan watak..
berlakon macam takde pape yang jadi..
katanya "yang penting parents saya suka"
sama macam aku "family first"
but, family aku still no comment..
sebab aku rasa lom ready untuk kenalkan sape dia..
takut jadi harapan macam yang lepas-lepas.

last week first time aku jumpa dengan famly dia,
katanya nak ajak keluar untuk lebih kenal, rupanya ajak ke rumah,
dia macam tahu kelemahan aku, which is family.
bila dah jumpa family sememangnya aku kalah, kalah untuk mempertahankan ego aku,
yes, aku senang dengan family dia.
dan Alhamdulillah, family dia terima aku seadanya.

sampai je rumah dia, dia buat aku macam orang yang dia tak kenal,
dia tinggalkan aku macam tu je.. kebetulan kawan dia pun datang..
terus pergi sembang dengan kawan dia kat depan rumah..
nasib la aku ni jenis yang pandai bawak diri.. ececehhh..
siap ikut mak dia pergi beli barang dapur.. pastu disuruh masak untuk lunch.. amik kau.. kan dah kena masak.. siap pakai apron lagi tau..
nasib adik bongsu dia yang baru form3 nak tolong aku..
neves punye pasal, aku masak ikan keli goreng berlada yang super pedas punya..
lepas masak baru aku la aku tahu famly diorang tak kuat makan pedas..
sebersalah aku dibuatnya... hurmmm...
tapi time makan, aku tengok masing-masing berselera je.. that guy ngan ayah dia siap bertambah lagi..
hurmm.. maybe masakan aku not bad,  atau mungkin gak sebab dah lapar.. huhuhu

apa pun family dia sangat baik..
first time jumpa aku dah kamcing dengan adik bongsu dia..
hobi yang sama, suka novel, suka coklat, sama macam aku..
aku pun takde adik perempuan, dan adik dia pun takde kakak.. kira deal la tu..
mak dia pun sangat baik,
kira sporting la, buat aku langsung tak rasa kekok time bertandang kat rumah dia dari pagi sampai petang tu..

aku dengan dia?
macam tu je la..
lepas dari tu, kitorang just contact through whatsapp je..
jumpa pun jarang sekali,
time keje memang tak la.. nampak pun masing-masing buat tak kenal je.. huhuhu
buat masa ni aku prefer lagi busykan diri dengan segalanya..
banyak habiskan masa dengan adik-adik aku..
kimi, adik bongsu baru je selesai exam UPSR..
tak tahu la macam mana tu..
jawapan confident "senang je".. tapi wallahualam..
hope result dia nanti tak mengecewakan..

**until this word aku still tak jumpa tajuk yang sesuai untuk entry ni.. =,="

Wednesday, September 4, 2013

:)

Allah bukan bagi apa yang kita nak, 
tapi Allah bagi apa yang kita perlu, 

sepanjang hari ni aku bagi peluang hanya untuk dia, 
kerana dia mahukan peluang itu, 
Alhamdulillah, everything goes well, 
ibarat 1 kelas induksi jarak jauh walau hakikatnya hanya beza level je, 

andai sebelum ni aku pernah kecewa, 
andai sebelum ni harapan aku pernah ditepis, 
tak salah rasanya aku bagi peluang pada orang lain.. 
jika benar dia, terima dengan hati terbuka, 
jika tidak pun, terima kerana itu ketentuannya.
kerana aku tahu, Allah bagi apa yang kita perlu. 


eiii... nervous la macam ni!!!

Allah maha merancang,
dan perancangan itu Allah sangat indah,
sangat pantas tanpa sempat aku berfikir apa yang akan jadi seterusnya,
andai benar ini jalan untuk aku,
aku redha..

hanya itu yang mampu aku ucapkan,
jika sebelum ni aku rasakan sedikit kecewa dengan keadaan sekeliling yang selalu tak memihak pada aku,
tapi, bermula dengan episod minggu lalu,
disambung pula dengan semalam,
dan Allah memberi jalan malam tadi,
sehingga aku nampak segalanya hari ni..

kata mama,
'jangan terlalu keraskan hati, mama tau kamu serik, tapi kalau ada peluang tu cuba la..'
masih terngiang lagi..
aku tak kisah kalau orang lain yang berkata, sikit pun tak kisah,
tapi jangan mama dan ayah..
beratnya rasa hati waktu tu Allah je yang tahu..
ibarat terpikul 1 batu amanah dibahu..

mungkin aku terlalu memikirkannya,
sehingga termimpi-mimpi,
tiba-tiba aku tersedar, kenapa aku hendak menidakkan ketentuan Allah?
Allah maha mengetahui apa yang terbaik untuk aku,

dan hari ini tersusun 1 janji,
tinggal beberapa bulan je lagi untuk masuk ke 'tahun depan'
ermmmm...
betol ke apa yang aku dengar ni???
bila rasa dengan hati... aku rasa mungkin ini yang Allah rancang untuk aku.. coz aku nampak dia memang ikhlas..
tapi bila fikir balik... biar betol!!!!







Wednesday, August 28, 2013

terima kasih

aku duduk di satu tempat, tempat yang aku rasa sangat familiar..
dikelilingi orang-orang yang berjalan-jalan dan beriadah.
aku pula seorang diri, menikmati indahnya ciptaan Allah.
sedang asyik aku memandang gelagat orang-orang disekeliling, tiba-tiba ada yang menegur,

"jauhnya dia termenung.."

Aku terkejut,
lambat-lambat aku berpaling ke arah suara itu,
seperti tak percaya dengan apa yang nampak,
selama ni aku ditipu ke??
tapi kalau tak tipu, yang kat depan aku ni siapa??
dia hanya senyum melihat aku,
aku terpaku,
iyee, aku yakin memang dia,
topi dan spek hitam yang tergantung dikolar baju menjadi bukti,
aku membalas senyuman itu,
lalu dia mengambil tempat dan duduk disebelah aku.

"selama ni zam pergi mana?"

tiada jawapan,
hanya senyuman dia balas,
kecewa dengan respon yang dia bagi,
aku tunduk memandang ke tanah.

"kenapa ni? cerita lah.."

aku berpaling melihat wajah dia..
kutenung seketika..
dia mengangguk.

aku menarik nafas dalam-dalam
bagaikan faham maksud 'cerita' itu,
aku ceritakan semuanya, takde satu pun yang tertinggal,
aku luahkan segalanya diselang-seli dengan air mata tanpa sedikitpun memandang dia,
aku yakin dia tekun mendengar,
setelah segalanya terluah,
aku kembali memandang dia,
masih tersenyum

tiba-tiba handphone aku berbunyi,
ada mesej masuk,
dari zam???
aku kembali memandang dia,
bila dia taip mesej??
hurmmm... takpe lah..
aku buka inbox dan aku baca isi mesej tu.

eh,
'lisa, percaya pada diri, jujur dengan setiap kata-kata, ikhlaskan setiap perbuatan.. insyaAllah lisa akan bahagia..'

tiba-tiba aku tersedar..
terus aku mencari handphone cek kalau-kalau ada mesej yang aku baca tadi..
hurmmm..
Astaghfirullahala'zim
aku mimpi,
semua tu hanya mimpi,
aku lihat jam,
pukul 4 pagi..

aku duduk sebentar kat tepi katil,
dan cuba ingat kembali apa yang aku mimpikan sebentar tadi..
semuanya macam real,
dan aku rasa tenang sangat,
sebab aku dah pun luahkan segalanya.
terima kasih..

*percaya, jujur, dan ikhlas.. insyaaAllah..


Tuesday, August 27, 2013

lelaki idaman saya... ^_^

lelaki idaman saya adalah lelaki yang beriman
yang dapat mengajar apa yang saya tak tahu
yang dapat mengajak saya untuk solat tepat waktu
yang dapat menegur apa yang perlu
tapi kalau ada yang pun tak tahu/.. takpe..
kita belajar sama-sama tau!

lelaki idaman saya seorang yang penyabar
kerana saya paling takut kena marah
kerana pada saya ketampanan seorang lelaki terletak pada sifat dia yang penyabar
kalau dia nak marah juga?.. hurmm.. sila bagi 3 sebab kenapa dia nak marah..

lelaki idaman saya seorang yang tahu menghormati
yang tahu hormat dengan hak makhluk lain,
yang tahu hormat orang tua, orang muda, perempuan, lelaki, haiwan, tumbuhan.
kalau dia tak hormat jugak?.. hurmm.. kena amik kelas moral
lagipun bila seseorang itu tahu menghormati beerti dia seorang yang penyayang.

lelaki idaman saya seorang yang mencintai kekurangan
bukan hanya memandang kelebihan
tidak riak dengan harta dunia, mahupun ilmu didada
itu bukti dia seorang yang tahu bersyukur
dan saya juga akan bersyukur jika dapat bertemu seseorang yang bernama lelaki idaman saya
^_^

** just untuk suka-suka.. effect dari banyak sangat blogwalking.. huhuhuhu


Sunday, August 18, 2013

cerita rojak syawal

Assalamualaikum..
lamanya tak menjenguk ke sini..
Alhamdulillah semuanya masih kekal.. macam biasa.. cuma story yang mungkin makin bertambah..

kalau ikutkan setiap hari ingin menaip..
ada je sesuatu yang terlintas dihati..
ingin sahaja biar dia terus berbicara..
tapi nak buat camne, masa tu tak pernah ada..
nak buat notes pun tak sempat.. haihhh..
so, sesuatu yang terlintas, dibiarkan berlalu begitu sahaja..
nak refresh balik, tak dapek la..
sedangkan kenyataan dan kenangan dua benda yang berbeza..
kan?

tajuk entry
hahaha.. dah tak tahu nak tulis tajuk apa..
semua cerita aku nak selitkan
campur-campur macam rojak
dan sekarang kita di bulan syawal
so tadaaaa.. ihikihik

selamat hari minggu..
masih dalam mood raya
so, harap ucapan selamat hari raya dari aku masih diterima.. hihi
maafkan segala salah silap blog ni, andai ada entry yang melampaui batas perasaan, harap dimaafkan.

harini aku habiskan masa tengok tv.. cerita hindustan.. haha
aku perasan raya tahun ni ada banyak sangat cerita yang best.. dan sebab banyak sangat la aku tak dapat nak tengok semuanya..

open house,
semalam je ada 3 rumah,dan ramai gak bertanya, "tahun ni lisa tak buat open house ke?"
ermmm... jawapannya,
family aku tak pernah buat open house melainkan kenduri doa selamat.. huhuhu
lagipun sepanjang syawal ni rumah aku sentiasa open, just bagitau bila nak datang, ada la 'habuannya'..
kalau tak bagitau, mungkin 'close house' la yang korang dapat.. sebab famly aku jarang ada kat rumah.. hihihi

this evening, insyaaAllah aku akan pulang ke kampung yang dekat je tu..
huhuhu.. nak tolong-tolong apa yang patut kat rumah kazen aku..
next week insyaaAllah dia akan jadi isteri orang..
tinggal aku sorang-sorang nanti..
actually bestkazen childhood aku ada 2orang.. means kami ber3.. aida, isma dan aku..
aida dah pun berkahwin diawal usia 20 tahun.. sejak tu.. kitorang dah tak rapat dah..
nak buat apa-apa pun dah susah, sebab masing-masing dah ada kehidupan sendiri..

beberapa hari lepas aku sempat ber wechat dengan aida, kazen aku..

aida :  sbtu ni isma nikah, tggl ko je yg blom.. ble ni? anak aku nk geng nek bsikal ni.. :P

aku  :  hahaha.. xpe, aku kasi can korg jln dlu.. aku? dh siap kad nnt aku jemput.. ngeee

aida :  ko ni byk rhsia la.. ssh btol.. wei, aritu aku jmpe surat yg ko pnah bg kt aku dlu.. haha.. ko wat aku tringat ksah silam la..

aku :   surat?? aku de bg surat ke? sory xingat.. hahahaha.. kisah silam? dun ever ungkit ok..

here just part of chat aku ngn kazen..
actually aku just nak share yang aku eppy giler dapat chat camtu dengan dia... hihihihi sounds weird rite?
rindu kenangan meriah, nakal-nakal dengan dengan both bestkazen aku..
of course dunia sebelum dan selepas kawin itu berbeza dan disebabkan aku respek husband dia, so that aku cuba and perlu limitkan time aku untuk bergosipgirl dengan diorang..
see... kelihatan sangat lonely kan? hoho
but its ok.. as long as diorang happy dan bahagia dengan dunia baru diorang.. aku doakan ia kekal..

by the way, aku takde baju la untuk tema minggu depan.. hishhh... suka tau buat kaler yang takde dalam almari baju aku..

 

Tuesday, August 6, 2013

hari-hari terakhir

Assalamualaikum..
menuju penghujung ramadhan... hati jadi sayu.. terasa sangat singkat ramadhan kali ni.. even hakikatnya aku berpeluang bepuasa lebih dari tahun-tahun lepas.. hoyehhhh...
sepanjang ramadhan ni aku dah buat yang terbaik.. Alhamdulillah Allah permudahkan dan aku capai semua target aku sepanjang ramadhan ni.. namun adakalanya aku teringat kata-kata ustaz dlm tazkirah yang aku dengar di ikim.fm.. 'masih kuatkah iman didada untuk menempuh hari-hari selepas ramadhan ni?'... insyaAllah..


Saturday, July 20, 2013

RahsiaNya masih kekal rahsia..

lama tak menaip.. terasa takde idea plak..
hurmm..
pagi tadi time siapkan juadah untuk bersahur, mama ceritakan something kat aku.. sesuatu yang dah pun menjadi isu dalam rumah ni sejak beberapa hari lalu @ mungkin juga beberapa bulan..
buat aku terfikir bagaimana cara manusia berfikir dan bertindak..
terlalu berfikir negatif tentang tindakan orang lain..
Ahhh... Bosan... lagi bosan bila aku rasa mungkin juga aku punca semua ni jadi.. see, terlalu berfikir negatif tentang tindakan orang lain..
lagi-lagi bila mama tanye,

"ko tak nak kawin ke kak?? mungkin bila ko kawin, semua akan berubah"

terkejut,
tak semena air mata aku bergenang, sensitif sungguh aku bila mama buka topik ni..

"macam mana ma?? mama sendiri tahu kan?"

"habis tu ko taknak kawin?? jangan terlalu fikir, yang lain tu nanti mama boleh uruskan.. kita boleh bincang"

"ntah la ma.. malas nak fikir.. Elly taknak jadi macam dulu lagi"

mama hanya mampu mengeluh diam.. harap mama faham apa yang aku rasa, apa yang aku pendam..
aku faham keinginan mama,
dan juga keinginan aku... bukan usia yang dirisaukan, tapi keadaan dan penerimaan.. hurmmm.. susah nak puaskan hati yang utama.
tapi buat masa ni, biarlah masa yang menentukan.. serius aku malas nak fikir.. asalkan aku dapat bahagiakan orang lain.. itulah kebahagiaan aku..

rahsia Allah, masih kekal menjadi rahsia..
biarlah apa yang ada dihati.. Allah Maha Mengetahui,
Maha Mendengar dan Dia juga adalah sebaik-baik perancang.. dan aku redha..

Wednesday, July 10, 2013

hari kedua Ramadhan

Alhamdulillah... selesai mengerjakan hari pertama puasa pakej dengan tarawih sekali.. huhuhu..
dapat melawat bazaar kanchong tanpa beli apa-apa pun.. hahaha..
harini nak ajak fikri pergi bazaar banting la plak.. hehe

harini hari kedua..
dah mula terasa kepenatannya.. padahal baru masuk hari kedua.. hurmmm..
awal pagi lagi dah terasa mengantuk sangat..
kalau semalam after subuh aku tidur kejap.. harini baget hebat plak takmo tidur kan? lastnye.. amik ko..
awal lagi dah buat jahat.. ermm.. but before that, buat baik dulu.. after buat baik baru buat jahat, curi-curi tidur kat surau.. hahaha.. after almost half an hour baru rasa oke cikit...
now, time to work!!!! chaiyok2!!

semalam ada dapat email and SMS..
interview dari Maybank Bukit Jelutong tuk jawatan Cust Service Exec.. on this weekend.
hurmm.. berminat untuk Maybank and Exec... tapi.. Cust Service bukan bidang aku...
after check the description, rasa macam... tak confident plak.. takpe la.. maybe rezeki tu untuk orang lain..

Tuesday, July 9, 2013

:)

ada sebab kenapa kita mengenali seseorang dalam hidup kita,
samada kita perlu mengubah hidup dia atau dia yang bakal mengubah hidup kita,
dan ALLAH takkan hadirkan seseorang itu tanpa sebab.

^__^

welcome ya Ramadhan..

pejam celik pejam celik esok kita semua akan mula menunaikan ibadah puasa..
Alhamdulillah, sekali lagi diberi peluang bertemu Ramadhan..
harap-harap terus diberi peluang untuk bersama sampai ke hujung dan bertemu Syawal..
In Syaa Allah..

Malam ni permulaan Ramadhan..
harap takde halangan untuk menunaikan Tarawih yang pertama untuk Ramadhan kali ni..

macam -macam niat dah disusun..
harapkan dapat lakukan semuanya.. Aminnn..

start esok,
semua syaitan akan diikat, dikurung..
maknanya no more sifat malas.. ihikihik..
so, kenalah rajin-rajinkan diri bangun tengah malam
nak set dalam mind.. dalam setahun ada 1 je bulan Ramadhan..
ngeeee...

Salam Ramadhan untuk semua!!!!

Wednesday, July 3, 2013

should i?? :'(

esok aku ada exam.. 
tapi sampai saat ni sambil review little bit info yang patut aku tahu buat 'bekal' exam esok, aku still lagi fikir should i go and sit for this exam?? 
rasa guilty sangat-sangat ni..
sedih, sebersalah..
serba tak kena..

aku paling tak suka bila terpaksa susahkan orang lain..
tapi aku tak dapat 'tiket' untuk pergi sendiri, so how??
rasa macam tak mahu pergi je... boleh tak??
tapi mama really wanted me to take this exam...  
kata mama.. "ini peluang.. Allah bagi peluang jangan sia-sia kan, cuba je"
but... hurmmm..

ayah cakap.. pakcik aku yang akan hantarkan aku esok.. 
and thats the main point yang buat aku rasa serba tak kena..
esok exam dijalankan di MAEPS Serdang..
i know the place well tu pun sebab ini second time aku exam kat situ so aku tau keadaan tempat tu yang kosong dan takde pape..
then, tadi mama cakap pakcik aku tak tahu jalan ke sana.. 
fikri and kimi sekolah.. suruh diorang ponteng, masing-masing ada sukan.. 
maknanya memang aku kena jadi co-pilot la esok even aku pun sebenarnya tak berapa arif sangat pasal jalan ni.. coz last time aku just duduk belakang baca note without tengok jalan.. but takpe GPS ada.. 
tapi.. nanti time aku tengah exam dari pukul 9am -1230pm.. takkan pakcik aku nak tunggu je kat situ??
dah macam apa plak kan?
serius aku tak sampai hati.. 
kalau sebelum ni aku pergi dengan erry, and after hantar aku erry balik dulu and datang balik after aku dh habis exam.. 
hurmmm... macam mana ni???

dah 3 hari aku fikir pasal benda ni.. 
dan 3 hari gak aku moody pasal ni..
nak makan pun tak selera..
semua gara-gara exam ni.. 

kalau aku pergi, maknanya esok sepanjang hari aku akan rasa bersalah kat pakcik aku,
and kalau aku tak pergi, maknanya aku akan kecewakan mama yang nakkan aku amik exam ni,
so, what should i do??..

# jelas disini ayah still tak percayakan aku untuk drive sendiri without somebody beside me.. 
# apa yang patut aku buat esok?... (rasa nak nangis.... hate this feeling!!!!) :'(

Sunday, June 30, 2013

mood suam-suam in weekend..

bangun pagi terasa sakit-sakit badan,
ok, ini normal bila aku tido lama sangat dalam bas + semalam aku dilanda gestrik... hurmm.. tu pun normal juga coz this is not my first time..

semalam aku dapat berita fikri jatuh motor,
tengok keadaan dia.. hurmmm tangan, lutut ada luka-luka sikit.. paling teruk kat bahu la.. luka besar cikit..
aku pun tak faham macam mana dia jatuh sampai boleh dapat luka kat situ.. tapi Alhamdulillah la time tu dia tutup muka dia dengan visor and visor helmet dia pun kuat.. kalau tak mau kesian muka dia.. coz teruk gak 'cedera' helmet dia tu.. hope jadi pengajaran la and pasni dia tak bawa moto ala rempit lagi dah.. dia sendiri pun ngaku dia dah trauma.. huhuhu

so pagi ni aku tengok keadaan motor, nak tengok malam tadi tak nampak sangat...
hurmm.. oke memang teruk... sedih tengok motor sendiri..
kesian motor aku..

hari ni aku duduk rumah je.. menggodam lappy ni..
niat hati nak hantar pergi format sebab terasa macam ada yang tak kena plak dengan laptop ni..
lagi pun dah lama juga tak hantar pergi format ni..

time menyelongkar folder-folder yang ada, ku terjumpa 1  folder yang aku dah lama sangat sorok..
about a story.. maybe more to diary..
hurmm.. ada lagi nota tinggalan zaman batu rupanya.. bagaikan cerita hikayat plak.. hihihi
tiba-tiba terasa lamanya tak update cerita..

bila baca dan fikir balik,
semua yang jadi pasti ada hikmahnya..
ada banyak sebab kenapa Allah tak benarkan semua yang aku inginkan satu masa dahulu menjadi kenyataan , rindu sangat kenangan dulu.
yang tinggal.. gambar, video..
hurmmm.. simpan je la..

Andai tiada yang dulu, tak mungkin akan ada yang sekarang..
dan andai semua yang ada dahulu masih kekal, pastinya aku takkan bertemu dengan semua yang ada kini..
: )


Saturday, June 29, 2013

kota bharu

entry yang disalin semula dari note dalam bas..

duduk dalam bas Mahligai untuk pulang ke Selangor, my hometown!..
menanti bas untuk bergerak sambil dalam hati berdoa banyak-banyak agar aku selamat sampai kerumah..
Alhamdulillah tamat sudah journey aku di kota bharu ni.. tak tahu lagi bila nak datang sini..
tunggu la time rasa nak shopping lagi ke.. huhuhu.. tapi rasanya pasni nak pergi shopping kat tempat lain plak lah.. hahaha..

beberapa hari di kelantan mengingatkan aku pada semua kenangan-kenangan yang pernah jadi rutin aku disana... terasa rindu sangat..

teringat balik waktu sampai ke kota bharu hari rabu lepas.. jakun kejap bila dengar semua orang cakap loghat kelate.. hihihi.. tapi tu la yang paling aku rindu.. huhuhu... by the way, aku suka dengar bila orang cina dan budak-budak cakap loghat kelate.. nampak comel je.. hihihi

sampai je rumah kuning, semua ada, dan semuanya menyambut kedatangan aku macam YB masuk kampung... hahahaha... eksaited sungguh!
semua duk tanya.. "kak lisa, sihat tak? dari bandar naik apa tadi? kak lisa mesti penat kan?".. tak terjawab dibuatnya.. huhuhu.. tak terucap rasa terima kasih yang terlalu banyak ni.. very appreciated.

antara sebab kenapa aku ke kelantan ni.. firstly nak bercuti.. and the second reason, nak shopping sikit-sikit.. sebabnya, based on experience aku tinggal kat sini dulu, kelantan ni antara best place untuk shopping.. especially untuk perempuan yang suka baju kurung, kain pasang, tudung new design, macam-macam la.. dan aku perasan kebanyakkan trend yang menarik semuanya mula dari kelantan.. so, shopping sakan la aku!!..
sabar je ida, hawa, mimi and lisa (lisa junior) tengok barang yang beli.. and guess what, aku dah dapat sepasang baju raya!!.. yippi!! kaler biru muda.. tapi ada jugak yang cakap tu warna biru turquoise.. tak kisah la.. hurmm..  mood raya dah on.. terasa macam by time to time baju raya aku akan bertambah.. lalalala.. semangat sudah..

bila dikira, total damage aku sepanjang 3 hari ni adalah dekat RM700.. phewww~  tak pernah lagi aku berhabis banyak macam tu.. well, i'm not shopaholic tegar.. memang kena tutup mata la sepanjang bulan ni..

apapun sepanjang beberapa hari aku kat sana, terasa happy sangat.. even sepanjang aku kat sana, waktu malam asyik hujan je.. macam sengaja takmo bagi aku jalan-jalan malam.. but, semua yang aku nak, Alhamdulillah, aku dah dapat.. rindu nak makan nasi kukus kota bharu pun selamat.. baba eskrem pun dah selesai.. sekarang baba eskrem dah ada kat kb.. huhuhu.. tak payah susah-susah dah nak pergi rantau panjang semata-mata nak cari baba eskrem.. ishhh.. nape la time aku study dulu takde, kalau dari dulu ada memang aku jadi regular customer la.. aku suka tengok time pakcik tu sediakan eskrem tu.. macam-macam dia bubuh.. terasa berbaloi sangat dengan harga yang cuma RM 2..

tapi yang paling best of course la dapat jumpa dengan adik-adik yang dirindui.. kalau dulu diorang tu junior, sekarang dah jadi senior dah.. sepanjang aku kat sana, asyik bergosip je kerja kitorang.. ishhh..
dalam diam rupanya selalu gak member-member rumah aku dulu datang melawat diorang kat sini.. sambil-sambil tu terselit jugak la ayat-ayat diorang yang buat aku tersentuh... dalam diam ada yang rindu aku rupanya.. so touched..

malam sebelum aku balik, ada yang bertanya..

"kak lisa suka tak duduk kelantan?"

"suka je"

"kenapa? bukan lagi best ke duduk selangor? macam-macam ada, banyak tempat boleh pergi"

"kalau kita fikir macam tu, memang semua tempat jadi tak best.. yang penting enjoy the environment, and selalu bersyukur dengan apa yang ada kat sekeliling kita"

"bagus la kak lisa ni dah macam ahli kelab pencinta alam"

"haa??"

hahahaha... kelakar je bila ingat..
tapi betol apa... tak kenal maka tak cinta kan?
bila dah kenal, baru la tau, best ke tak..
kan?

Wednesday, June 26, 2013

aku hanya ingin yang sederhana

Aku hanyalah wanita biasa.
Aku bukanlah wanita berparas cantik jelita.
Aku juga bukanlah wanita yang punya segalanya.
Aku hanyalah seorang wanita yang ingin pasangan sederhana.
Aku tidak ingin menilai setampan apa rupanya.
Aku tidak ingin menilai sebanyak apa hartanya.
Aku tidak ingin menilai setinggi apa kedudukannya.
Pasangan yang berlandaskan ketakwaan-NYA.
Pasangan yang mengharapkan Surga-NYA.
Pasangan yang akan membawa keberkahan dan keridhaan-Nya.
Aku berharap kelak di sebuah perbatasan waktu.
Aku dipertemukan dengan pasangan pilihan-Nya.
Seseorang yang hatinya terpaut kepada-Nya.
Seseorang yang mengikuti sunnah Rasul-Nya.
Seseorang yang berpedoman pada Kitab-Nya.
Seseorang yang akan ikhlas menerima segala kekuranganku.
Yang akan mampu membimbing hidupku.
Yang akan mampu mengisi dan melengkapi hari-hariku.
Yang akan menahkodai bahtera rumah tanggaku.
Yang mencintaiku tanpa menuntut kesempurnaan dariku.
Aku ingin menyayanginya secara sederhana.
Aku harap dia juga menyayangiku secara sederhana.
Sesederhana aku dalam mencintainya.
Biarlah saat ini aku menyemai cinta bersama-Nya.
Menyemai kerinduan akan wajah-Nya.
Sebelum aku dipertemukan dengannya.
Aku bermimpi untuk membangun Istana Indah.
Walaupun istana itu hanyalah pondok kecil yang terbuat dari bambu.
Berpagarkan ketulusan cinta dan kasih sayang.
Akan kujadikan pondokku sebagai Surga bagi Suami dan anakku.
Hanya satu keinginanku.
Yaitu ingin menjadi seorang Isteri
Buah Hatiku Berbagi ilmu parenting islami, motivasi dan inspirasi keluarga Muslim
Semoga ada hal yang bermanfaat yang terdapat di dalamnya

*sumber dari fb* terasa dekat dihati

Monday, June 24, 2013

semangat nak raya..

hari raya semakin menghampiri..
semua orang dah semangat cari baju raya..
pergi je mana-mana.. pasti ada banyak baju-baju bergantungan yang sedia dipilih untuk dipakai hari raya ni..
dan aku still lom beli baju raya.. haissshhhh~~

bila semangat tu bekobar-kobar..
time tu la kerja banyak la..ada kursus la..
then ble free.. penat la, malas nak keluar..

bila bukak fb.. ada banyak je butik on9 yang ada..
cantik je baju-baju diorang.. rasa macam nak grab je sepasang dua..
tapi.. aku bukan jenis yang suka nak beli on9 ni..
seumur hidup.. aku cuma pernah beli buku on9 je..
nak beli baju... tak minat la..
aku lebih prefer beli apa yang ada depan mata.. baru puas hati..

tak pe la.. pasal baju tu.. reserve dulu..
raya pun lambat lagi..
kalau takde pun.. pakai je la baju tahun lepas.. hurmm.. dah habis pasrah la tu..

disamping baju raya..
aku dah semangat nak fikir biskut apa yang aku nak buat tahun ni..
biskut yang common untuk rumah aku..
semperit, tat nenas dan choc chip cookies.. memang wajib la..
kalau takde nanti menangis peminat-peminat biskut semperit rumah aku..
kang habis diorang selongkar dapur tak percaya yang kat rumah aku takde biskut semperit..
hahaha.. sangat hyperbola..

dan aku dah pun listkan beberapa jenis biskut yang aku rasa wajib dan interested nak buat..

semperit pelangi,
tat nenas... (favret ayah)
tat blueberry @ strawberry
tat choc..
choc chip cookies.. (favret nenek)
kuih gunting...(dah banyak tahun tak sempat nak buat)
biskut cornflakes coklat.. (favret kimi)

so, insyaAllah.. kalau umur panjang tahun ni dapat jumpa Ramadhan lagi.. sangat rindu suasana Ramadhan..
Ramadhan tahun ni kalau diizinkan dan takde keuzuran aku niat nak sama-sama penuhkan jemaah terawih di masjid.. insyaAllah..

lepas Ramadhan.. Syawal pulak... agak-agak tahun ni ada tak orang yang nak bagi aku duit raya lagi.. macam tahun lepas??... hahahahaha...


Sunday, June 23, 2013

suka baca blog Acik!

beberapa hari lepas aku sempat terbaca post dari blog Acik. tak dinafikan aku suka baca tulisan beliau yang penuh dengan input.. and sometimes mampu buat aku terfikir banyak kali tentang apa yang dia tulis itu.. bukan sebab tak percaya, tapi.. sebab teras dekat dihati..

setiap orang ada cerita mereka yang tersendiri.. disebalik gelak tawa dan sifat ceria.. pasti ada sesuatu yang disimpan dihati.. dan sesungguhnya orang yang ceria itu adalah orang yang bijak.. bijak menyembunyikan segala cerita yang mungkin sukar diluahkan dengan kata-kata.. betol tak? so that, jika kita merasakan kita ada masalah yang berat yang simpan dalam hati.. kita harus ingat bahawa ada orang lain yang mempunyai masalah yang lebih berat tapi mereka bijak menyembunyikan apa yang mereka rasa.. : )

sifat ego memakan diri? memang aku tak nafikan perkara tu..ego untuk mengaku atau meluahkan meluahkan sesuatu.. adakalanya kita tak dapat nak bezakan antara keperluan meluahkan, rasa malu untuk meluahkan,dan tak tau macam mana nak meluahkan, sampai satu masa, bila peluang tu dah tak ada, baru kita sedar yang kita sebenarnya ego!.. dan pada waktu tu sifat ego dah pun makan diri kita..

aku suka pada orang yang tahu hormat orang lain.. dan aku rasa tak perlu ada sebab kenapa kita perlukan ada sifat hormat-menghormati.. as long as kita tahu kita patut hormat hak individu sebagai seorang hamba Allah dah cukup dijadikan alasan untuk kita menghormati semua orang yang kira umur yang mungkin lebih muda, tak kira pangkat yang mungkin lebih rendah dan tak kira bangsa yang mungkin berlainan dari kita.. sebab kita harus ingat satu masa nanti kita semua akan berkumpul tanpa mengira darjat, pangkat atau siapa kita didunia ini.. : )

sekian~

# all that i write here are my general opinion based on my reading at Akupenghibur.com wicis blog acik.. chiao~



Saturday, June 22, 2013

semua ni ada hikmahnya..

hurmmm...
actually aku tak ingat aku ada story atau tak pasal exam tu kat blog ni.. malas plak nak selak entry lama..  so, continue je la.. 
last month aku ada sit on 1 exam under SPA.. 
exam apa??.. tunggu la kalau rezeki aku dipanjangkan nanti aku cerita..
cerita sekarang tak surprise la kan.. 
lagipun takmo la hebahkan benda yang tak pasti..
takut nanti takde rezeki.. aku plak yang kecewa sebab dah excited bercerita.. hihihi

malam tadi aku buka FB, 
then terbaca status kawan aku di kelantan..
walaupun dah jadi bos,  dia tetap nakkan kerja tu.. 
katanya "ma aku nak sangat aku masuk gomen"
but, finally, dia kecawa sebab dia gagal exam tu.. 
eh, result dah keluar ke??
tetiba rasa berdebar plak.. 
kenapa? coz kawan aku tu kira lebih hebat la dari aku.. 
then, kalau yang hebat pun boleh fail.. macam mana plak dengan aku??

kalau sebelum ni aku tak kisah sangat pasal kerja lain..
but, disebabkan hal yang jadi sepanjang minggu ni buat aku terasa sangat mengharap dengan exam ni.. 
rasa macam nak ambil balik exam ni.. buat betol-betol.. takmo kelam kabut macam haritu.. isk3

tak kisah la jawatan sama pun.. asalkan bukan tempat yang sama..
siapa suruh tak update kan..

dengan lafaz bismillah aku semak result aku..
......berdebarnye.....
...... masukkan nombor ic.....
dalam kepala hanya fikir... "takutnye... min dah fail, fakhzan pun dah fail, ntah-ntah aku pun fail jugak..isk3"
...............................................
...............................................

'tahniah! anda LULUS ujian yang telah diadakan pada 18/5/2013' 

......................................................
......................................................
terkedu sekejap... 
Alhamdulillah..
ada rezeki aku untuk tahap yang pertama ni.. 
sangat tak sangka... bila ingat macam mana aku menjawab exam haritu...

just berharap rezeki aku dipanjangkan sebab aku tahu semua ni ada hikmahnya..
pengambilan untuk jawatan ni guna kaedah profiling... so tak boleh terlalu confident la kan.. 
apapun ini dah cukup buat aku senyum sepanjang hari.. hehehe.. 

**demam semakin oke.. sebab aku rajin makan ubat ^_^
**dalam diam rupanya aku dah apply kerja baru kat 5 tempat.. betol-betol tekad ni..  

sabar je la..

terasa lama sangat tak 'berbicara' kat blog ni.. 
alhamdulillah.. selesai sudah 'berkampung' kat morib tu.. 
everything goes well.. but my mood spoil dipertengah jalan.. 
sampai hilang selera makan dan demam dibuatnya.. 
=,='
thanks for the person who tell me about all this..
tak sangka selama ni aku innocent je senyum keramahan bila jumpa dia rupanya terlalu banyak benda yang dia tak puas hati dengan aku.. tetiba rasa macam orang b****h plak.. 
pasal jawatan, pasal lelaki.. apa ni????
after mendengar segalanya, terus rasa macam tak sanggup nak terus berkhidmat kat situ.. 
hurmmm, sungguh i'm not strong enuf..

selama aku kat sini tak pernah tahu pun yang aku ni dituduh perampas.. 
apa yang aku rampas?
job ni?? dah ini rezeki aku, mana la aku tahu yang dia sebenarnya dari dulu nakkan job ni..
lagi pun dulu aku tak kenal pun siapa dia.. 
salah aku ke? 
selama ni aku ingat dia masam muka dengan aku hanya sebab that guy.. 
haaa... yang tu pun satu.. 
eiiiiiiii!!!!!!
kenapa la mesti aku terlibat dalam hal ni??

aduhhhh... 
that guy pun satu.. 
admire dia punya la cun.. kenapa dia cari aku?
dah puas bercakap baik.. takkan nak tunggu aku berkasar kot?
pastu saja je nak buat orang tu jeles, bagi aku coklat banyak-banyak..
apa motif?? 

ni la salah satu sebab yang buat aku fikir lagi baik aku macam ni. 
biar lah apa orang nak cakap.
sebab aku belum jumpa orang yang aku yakin dapat membuat aku terasa senang hati. 

Tuesday, June 11, 2013

hurmmmm...

terasa macam lama sangat tak update blog ni..
kemalasan melanda..
huhuhuhu...

hurmm..
lately aku terasa terbukak hati nak cari kerja baru..
even mama macam berat hati je.. coz takut aku dapat kerja jauh.. then again kena tinggalkan mama lagi..
but... aku terasa.. tak salah kot kalau dapat offer yang lagi better.. untuk future aku gak.. just make a try..

# offer yang best banyaknye kat sabah sarawak je.. camne ni??

Saturday, June 8, 2013

kembali masuk dapur.. :P

lama tak cuba resipi baru..
whip cream pun dah sedia dicairkan..
bahan-bahan lain pun dah check pagi tadi.. semua ada...
so, hari ni niat nak buat crepe la..
bahan untuk filling pun macam-macam ada..
coklat crepe, manggo crepe, oreo crepe..
hopefully sedap dan semua suka... aminnn~








#looks yummy rite!!..

kereta ayah kena langgar

awal pagi bumi dah disimbahi rahmat Allah.. 
Alhamdulillah, segar pokok-pokok disiram hujan pagi hari.. 
semoga kita juga segar dan ceria hari ni.. 

tapi aku, 
awal pagi dah on sad mood.. 
maybe sebab terlalu banyak mengeluh kot.. 
huhuhu.. 

semalam bumper belakang kereta ayah kemek kena langgar..
ayah mengeluh.. kereta lagi..
sebabnya kereta tu erry yang bawak.. huhuhu
setiap kali dia bawak kereta mesti ada je problem.. 
prob kereta dia tak setel lagi.. ni tambah plak kereta ayah..  
even aku tengok cikit je kemek tu.. tapi bila siap, melayang gak 600 lebih..
nasiblah erry.. huhu

thats why aku prefer lagi bawak motor.. 
biarlah orang nak cakap apa.. 
tak cekap bawak kereta ke.. apa ke.. 
malas nak fikir.. janji aku selamat nak pergi memana.. 
selagi belum mampu, diam-diam je.. 
cukup la apa yang ada.. 

even hakikatnya bukan aku tak boleh amik je kunci dan bawak je pergi memana aku suka.. 
bukannya orang lain.. 
tapi.. tak reti la nak buat macam tu.. 
pada aku, milik orang tetap milik orang.. kenalah respect harta orang kan..
tak kira la siapa.. walaupun famly.. 
maybe sebab pengalaman kena marah kot.. so aku jadi tak berani.. 
huhuhuhu.. 

hurmmm.. kenapa aku sensitif sangat hari ni.. 
cerita pun benda-benda taching je..  
sometimes orang tak faham kenapa kita buat sesuatu perkara tu.. 
coz mama selalu gak marah sebab aku tak suka nak bawak kereta, so, bila nak pergi mana-mana kena ajak ayah @ tunggu erry balik. .. 
takpe la.. tunggu la aku beli kereta nanti.. insyaAllah.. elly akan bawak mana je mama nak pergi.. : )