Monday, December 8, 2014

tarikh nikah

Assalamualaikum

Hye2... Errrrrr, dah lama tak menaip, dah tak reti camne ni start ayat... huhuhu..

By the way last 2 weeks family En.tunang (2 kereta sebab datang sekali dengan famly maksu en.tunang) dah datang makan malam kat rumah and discuss pasal tarikh nikah dan majlis with mama n ayah... time tu aku just duduk belakang tangga je pasang telinga apa yang diorang discuss... hahahaha... time tu aku tengok mama ngan ayah en.tunang dah macam berdebat plak... ayah en tunang nak buat nikah malam, mama plak tak nak sebab ikut cara orang banting, kenduri dah start dari malam sebelum majlis, so mama takmo malam sebab takmo tinggalkan tetamu (disokong oleh ayah n paksu en.tunang)... then mama cakap mama nak lepas zohor, ayah en.tunang plak takmo sebab nanti kelam kabut (disokong oleh ibu en.tunang)... hahaha... kan dah macam debate tu... n ayah aku, ibu en.tunang, adik2 en.tunang, n famly maksu en.tunang plak jadi pemerhati... hikhikhik..

Dan akhirnye semua sepakat memilih Jumaat 24/7/2015 selepas waktu Asar sebagai tarikh kami dinikahkan, manakala hari Sabtu, 25/7/2015 majlis resepsi sebelah perempuan di Banting dan seminggu kemudian 1/8/2015 plak majlis bertandang di Ipoh...

yeahhhhh dah ada tarikh... now baru la bole start preparation dengan leganya...



Wednesday, November 26, 2014

cerita 9 ogos

Assalamualaikum

Again i'm here... serius susah gilerr nak blogging tanpa laptop... takde ke sape2 nak belanja laptop 1?? Hikhik... now, just bole on9 guna tab je... sangat leceh! (Biorlerrrr nak cakap aku oldskul pun)

Its 3month ++ already... baru arini berkesempatan nak update... tapi kira ok la dari takde kn? At least review tetap ada, bole jugak jadi cerita kenangan camne aku mengelabah time majlis tunang... ihikihik

Ok la, imbas kembali cerita hampir 5 bulan lepas... mama cerita,time parent inche tunang datang merisik diorg dah tetap tarikh 9 Ogos untuk datang meminang then bila kira2 de lebih kurang sebulan lagi... pe aku rasa time tu ek? Errrrr, ntah... yg pasti seminggu gak la aku blur2... hahaha... tambah plak bulan ramadhan kan, masa aku sangat limited... sedar2 dah hari raya... maknanya tinggal lagi 2 minggu je... tapi aku still tak tau pe yg aku kena prepare? Hantaran ke? Nak bg pe? Baju kaler pe? Lagi, pe yang nak kena de???? Serius tak tau, maybe sebab aku anak sulung, takde pengalaman tengok orang buat preparation majlis tunang, even sedara mara pun aku just datang tolong makan je.. muahaha... hamek kooo!!! Discussion dengan encik tunang pun  just gitu2 je... sebabnye bulan puasa takde masa nak chitchat lelame... de pun just bincang berapa dulang hantaran yang nak kena bagi, berapa kereta dari belah laki, n warna tema, time tu dia plih purple n aku still belom pilih... huhu... aku cerita kat mama semua yang aku discuss dengan inche tunang n then mama yang decide aku pakai pink... 3 hari sebelum raya aku dah beli baju kurung moden khas untuk majlis nanti... nak tau berapa? Rm150 jerrrr... lagi murah dari baju raya aku... hikhik tapi aku plan nak touch up sikit baju tu... bagi nampak seri... bese la, aku kan suka ubah2 ni, baru la special edition kn?.

Seminggu sebelum majlis,
Time ni famly aku dah setel beraya, tetibe mama ajak pergi umah maklong aku, nak tanya pasal menu kenduri... maklong lebih arif hal2 brape ekor ayam, brape kilo ikan, cili, bawang yg nak kena beli ikut budget tetamu.. mama anggarkan tetamu dalam 150 orang termasuk famly adik beradik mama, ayah dan 5 kereta wakil pihak lelaki... time ni baru la aku discuss pasal aku punya preparation... tinggal seminggu je wehhhh... semua aku ikut idea mama... baju yang aku dah beli tu pun baru ni la aku nak menjahit... tambah manik jer... n u know, malam sebelum majlis baru siap ni tau.. haru kan?
Make up, memula aku plan nak makeup sendiri je, simple2 je, lagi pun aku tak pernah kena makeup ngn mak andam... tapi mama tak bagi.. 'ingat ni majlis memain?'...so mama minta sepupu aku  tolong cari kan, tu pun kawan2 dia jer... mama cakap tunggu aku cari sendiri susah sangat... ye la, sebab aku nak makeup sendiri... wuwuwu...aku dah siap study kat youtube tau pasal makeup... so, 2 hari eebelum majlis baru aku deal ngan mak andam... rm200, tapiiiii, ntah, macam tak best pun de, ke sebab aku tak bese makeup tebal, so aku tak tau la makeup dia ok @ tak... orang cakap ok.. tapi aku cakap tak, sebab aku tak rasa natural.. bole tak macam tu?..hehe

Hantaran,
Yang ni aku just discuss jumlah dulang je dengan inche tunang... memula 7 balas 5... pastu 9 balas 7... lastnye time majlis 11 balas 7.. hahaha..

From me to him: y
1. Sireh junjung (mak andak buatkan)
2. Buah (acik ju bagi)
3. Kemeja (konon nak surprise..main beli je ni, saiz agak2 sendiri.. bole x? :P )
4. Kain baju nikah (inche tunang pilih kaler, aku beli then pos kat dia... tapi, sekarang ni plan nak tukar kaler plak sebab warna xnaik seri.. grrrr, ni yang susah beli sensorang ni)
5. Sejadah n tasbih (mama bagi)
6. Coklat
7. Kek
8. Kek kukus (wak misah bagi)
9. Potpuri
10. Mixed biscuit (kazen bagi)
11. Puding (kazen bagi)

From him to me:
1. Sireh junjung
2. Cincin tunang
3. Kek
4. Kain nikah
5.coklat
6. buah
7. Halwa

Mini pelamin,
Yang ni memang aku tak plan... ikutkan aku just nak buat sarung cincin dalam bilik je... mama pun setuju.. tapi makcik aku plak suruh sarung cincin kat ruang tamu... then tukar, sarung cincin kat ruang tamu, kiranya time keluar tu aku terus duduk sebelah mama la... tapi sampai kat mak long, dia suruh wat pelamin.. majlis tinggal seminggu, memang tak la aku nak serabut pikir pelamin plak kan... tapi tetibe mama plak eksaited nak buat... 1 hari sebelum majlis mama suruh ayah pasangkan grill langsir kat tengah2 ruang tamu... mama just pasang  langsir, letak bunga2 sikit, pasu tinggi, pasu rendah, stage sikit, carpet, siap! Dan alhamdulillah ramai yang tanya 'tempah kat mana?' 'Brape ratus ni?'... haha, maknanye cantik la tu..maybe sebab de stage, tu yg nampak macam tempah... padahal modal tak sampai rm50 dan guna barang sedia ada je...

Tapi syukur sangat, majlis berjalan dengan lancar... makanan pun ramai puji,. Sedap.. sampai hari ni inche tunang tak berenti cakap pasal sambal taucu sedap.. haha.. mama sediakan menu kampung je.. lemak rebung, ikan cencaru masak kicap, ayam goreng tepung, sambal taucu, ulam2, sambal belacan... roti jala kari ayam, kuih karipap, puding jagung dan buah tembikai dan  langsat... very the kampung kan? Hihi... tapi tu yang ramai makan tambah2 tu..Alhamdulillah...

Majlis pertunangan dah selesai.,. So, pasni kena cerita progress untuk majlis nikah la kan...
huhu.. tunggu ye!
.


Wednesday, August 20, 2014

Selamat hari raya and new status.. ^_^

Assalamualaikum...
Yuhuuu... lamanye tak menaip kat sini... tak mampu nak kira ngan jari berape lama tu... huhu..

Masih dalam bulan Syawal kan? So Selamat Hari Raya.. Minta ampun minta maaf.... kosong-kosong yeee..

Tahun ni sambutan raya sangat la sederhana.. why? Sebab budget raya dah tersalur masuk ke budget majlis lepas raya... dan Alhamdulillah aku dah selamat bertunang dengan encik tunang pada raya ke-13 tempoh hari... 'haa... lisa dah bertunang?!?!'... huhu.. ramai betul yang bercakap macam tu... hihi.. its ok sebab aku sendiri pun macam tak percaya dan jadi tunangan orang...

Indahnya perancangan Allah..

Terima kasih kepada mama, ayah, dan ibu, abah encik tunang.. kedua orang tua kami la yg semangat nak menyatukan kami... especially his parents... kelakar je bila ingat waktu merisik kali pertama tempoh hari.. halangan demi halangan yang family encik tunang terpaksa face sebelum dapat bertemu dengan aku... rasa bersalah plak bila ingat yang famly dia beria-ia nak berkanalan dengan aku, tapi aku plak asyik takde kat rumah..

Dia pilihan dari Allah...

Bila diimbas, aku rasa syukur sangat-sangat... bila ingat cara kami berkenalan... terasa kecilnya dunia walau hakikatnya beratus batu jugak la jarak kami... mungkin itu cara Allah pelihara hati kami... sepanjang berkenalan, hanya 3x kami berjumpa... kali pertama as our 1st date... just kuar mkn, then balik... cukup setakat kenal rupa masing-masing... orang cakap gambar je tak cukup, kena jumpa jugak.., so jumpa la... n rupanya kami 1 sekolah teknik... see, betapa kecilnya dunia, dan kami tak pernah kenal pn sebalum ni, walaupun hakikatnya waktu sekolah dulu kelas kami tak jauh pn... dulu masing-masing pemalu n tak amik port hal sekeliling.. khik...
2nd date, untuk kenalkan dia dengan mama n ayah... juga sangat sekejap... ada la 10 minit dia jumpa mama n ayah.. hanya untuk minta izin bawak aku keluar... n again, pergi makan, then balik...
3rd time pulak, with famly... it suppose to be famly dia nak datang rumah aku sebab kebetulan famly dia de kat sini.. tapi aku plak yang takde kat rumah, even time tu slumber je aku cakap kat dia "nak datang, datang je la, xpe la sye xde, mama n ayah kan ada" hehe, cakap camtu, memang takde la orang tu nak datang kan? Huhu... hakikatnye memang tak dapat tangkap langsung tujuan diorang nak datang rumah time tu... then 2 minggu kemudian kebetulan ayah ada attend majlis reunion tak jauh dari rumah en.tunang... n at that time famly dia beria-ajak kami datang rumah... tanpa rasa syak wasangka kami sekeluarga makan malam kat rumah famly en.tunang... thats our 3rd meet!... n time tu jugak la, perbincangan famly diadakan.. time tu memang Allah je tau perasaan aku... neves, takut, malu, terkejut, semua bersatu.. seminggu aku berada dalam keadaan macam tu... dan aku nekad untuk beristikharah... Allah kurniakan aku beberapa petunjuk.. aku bermimpi aku berada di sekolah dan ada seorang cikgu perempuan yang sedang mengajar... kali kedua aku bermimpi juga disekolah, rasa macam sekolah rendah dan, aku dimarah oleh guru besar, sebab apa, aku tak sure.. dan memang parent en.tunang keje cikgu n ayah en.tunang plak guru besar... tapi aku masih ragu-ragu... sampai aku dapat petunjuk ketiga...ibu n adik en.tunang datang jumpa aku... tapi ibu dia yang banyak bercerita... pasal apa...ntah... rasanya pasal en.tunang kot... dia suruh aku terima anak dia... hikhikhik... after mimpi ketiga tu la baru aku rasa tenang... dan Alhamdulillah, famly juga yang meyakinkan aku untyk membuat keputusan.., dalam diam rupanya ayah n ayah en.tunang dah deal untuk proses merisik...n mak ayah en.tunang datang merisik pada minggu pertama ramadhan.,, ini pun aku tak tau... sebab aku pergi keje... balik umah, mama tunjuk cincin, then baru la tau yang aku dah dirisik...
Dan pada 9/8/14, Alhamdulillah..., aku telah pun ditunangkan dengan encik tunang dalam majlis yang sederhana...dan sememangnya family la yang banyak membantu dan mama lah yang paling excited... and thats is our 4th meet!... like our 3rd meet, cukup la jeling2 je... hikhikhik... serius segan!
InsyaAllah menurut ayah, kami mungkin akan disatukan tahun depan, mungkin dalam bulan 5... tarikh famly en.tunang yang akan pilih sebab nak tunggu kelender sekolah tahun depan..
..
Another kebetulan yang aku pn tak sangka.. rerupanye adik sedara encik tunang bestfren adik aku which adik aku pn terkejut and lagi 1, kawan mama plak bestfren dengan maksu encik tunang.. semuanya terbongkar time majlis hari tu... kecilnya dunia...
Dan ayah plak cakap skolmate dia sdara dengan ibu encik tunang... yang ni memang wat aku ternganga. Why? Sebab kawan ayah yg beria-ia mencari ayah untuk bagitau hal ni... hailaa, sape lagi nak bersedara mara dengan encik tunang? Silakan lahh.. hikhik... aku n encik tunang memang sama2 terkejut bila tau sume hal ni... sebab encik tunang orang perak.. n memang asal sana.. how can la bole banyak sangat link kat sini? Hukhuk
..
And now, counting days for our 5th meet... ntah bila... huhuhu

Aku ada bertanya kat encik tunang

"Awk yakin ke pilih orang yang awk xcukup kenal ni sebagai calon isteri? Tak mahu berkawan dan kenal dulu? "

Dan en.tunang menjawab

"Hati saya pilih awak, saya nak kenal awk sebagai isteri saya, kan tu lagi seronok.. tak payah tunggu bertahun, sebab insyaAllah kita ada banyak tahun lagi nak tempuh.. yang penting famly restu n Allah redha"..

Laju jer dia jawab... hurmm, ok pass!! I choose him!!


Sunday, March 30, 2014

penat

Assalamualaikum..
Alhamdulillah masih diberi kesihatan yang baik..
Baru pulang dari menghadiri exhibition di Berjaya Time Square Convention Centre.. Alhamdulillah semuanye berjalan lancer... pengalaman menghadiri event macam ni sometimes menyeronokkan.. jumpa dengan orang-orang professional..

another new experience.. ^_^

another tiredness experience... hukhukhuk

Sunday, March 16, 2014

kapal terbang hilang..

Assalamualaikum...
Walaupun sejak akhir2 ni pelbagai musibah melanda, dengan kehilangan kapal terbang MAS MH 370 yang masuk hari ke 9... Ya Allah, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui... terlalu banyak spekulasi yang timbul dan aku sangat tak suka bila hal macam ni dikaitkan dengan politik negara.. sungguh.. selepas ada yang kaitkan hal ni dengan masalah politik negara kita, aku jadi malas nak follow.. hanya tunggu dan harapkan berita yang dapat menyenangkan hati je.. malas nak dengar kata2 org yg tamak kuasa ni... hishhhh... i risaukan deme2 dalam kapal tu tau... even anything happen, we should find them, tak kira walau macam mana keadaan diorang sekarang... and if Allah takdirkan something happen to them, atleast we show our effort to resque them.. cari dulu, then baru siasat pasal orang2 kat dalam tu... ni tak.. dah drag time sampai seminggu n now baru nak focuskan pada usaha selamatkan penumpang dan anak kapal.. serius kecewa sangat..

But suddently aku terbaca 1 long entry report dari sorang blogger berkaitan dengan isu ni... and its be the 1st and only share status in my fb about MH 370...ia sangat jelas dan aku percaya pada posibility kajian dia.. its about isu dunia... and if its true, thanks to all our intelligent person yang sedaya upaya lindungi negara dari diambil kesempatan disaat mengalami ancaman secara slow n steady ni.. huhuhu..

# just doakan yang terbaik n hope semua selamat... aminnnn


Thursday, January 16, 2014

feeling excited!

Assalamualaikum...
Lama rasanya tak menjenguk kesini... Alhamdulillah... semua masih seperti biasa..
Ikutkan hati banyak yang aku nk kongsi kat sini... tapi masa untuk menaip tu tak pernah ada...

This week will going to be tiredness week.. nasib baik ada cuti maulidur rasul... memang akan dimanfaatkan sepenuhnye la sepanjang hari.. why? Because this weekend aku ada exhibition kat pwtc.. so, this whole week memang dihabiskan untuk preparation je.. sediakan quotation yang banyak.. tu tak termasuk quotation dari customer lagi.. like usual harini OT la... huhu.. but, actually aku sangat excited nak join exhibition kali ni coz this is my first time and kawan ofis cakap dalam setahun hanya ada 2kali which the next will be on june.. dan untuk tahun ni, ini yang terbesar... so mau tak excited even penatnye berkampung kat ofis tu hanya Allah yang tau...

Saturday, January 11, 2014

langkawi trip part 2

Second day... pepagi boss dah mengamuk... huhuhu.. why? Because bilik hotel yg langsung tak memuaskan hati... dah la mahal, maybe sebab diorang cakap hotel tu standard 3star.. ok fine... but, kalau pintu tak boleh kunci, aircond banjir, heater xfunction n bilik pun actually quite kecik n nak solat pun ruang hanya cukup2 tuk 1sejadah je... tu pun dah nampk sangat crowded...then kitorang pilih package with breakfast and breakfast yg disediakan just roti wholemeal n unsalted butter n jem yang aku rasa cara diorang hidang sangat la out, then ada air cordial oren yg bukan sunquick n air kopi n teh yang just suam2 plus susu creamer yang xsedap langsung... ishhhh... rasa tak berbaloi langsung untuk bayar almost 200 utk 1bilik 2orang... then after call manager diorang and buat surat aduan kitorang semua decide untuk checkout and cari hotel lain.. selain kitorang actually ada beberapa visitor lain yang juga tak puas ati, tapi maybe kitorang berani sikit kot..huhu.. after pusing2, kami jumpa nippon hotel yang sangat selesa.. 3 4 5 kali ganda lebih selesa dari citin hotel yang aku sendiri pun dah blacklist tu... huhuhu...

After check in to this new hotel kami, tanpa berlengah kami terus ke jeti untuk aktiviti harini which is snorkling... dari awal lagi aku dengar aku dah eksaited... coz aku sememangnye suka snorkling... huhuhu... last time kat perhentian and yang tu sangat best... hope yang ni pun tak mengecewakan..

Kami menaiki feri untuk ke pulau payar.. perjalanan memakan masa almost 1 jam gak la.. after sampi di pulau payar, aku tengok kat dah ramai orang... alaaaa... snorkle kt tepi pantai je??? Sedikit kecewa ye disitu... tapi takpe la.. try to enjoy...dan in almost 1 hour aku main air kat situ aku nampak tak sampai 10 ekor pun... kitorang kat pulau tu sampi pukul 4ptg..
Then kitorang straight balik hotel untuk rehat coz kitorang kembali berjala malam ni.., uuhuhu...

Tepat jam 8 malam, masing2 dah lapar sebab lunch tadi kat pulau payar tu sangat tak best dan bila ingat balik breakfast pagi oun just roti kosong je... maknanya malam ni kena makan puas2 sebab semua ngah kelaparan...So, kitorang pergi 1 restauran seafood ni... tak jauh pun dari hotel, dan sepanjang jalan tu memang ada banyak restaurant seafood, pilih je mana suka.. dan disebabkan boss belanja ,kitorang dengan tak beringatnye order je semua yang kitorang nak, hohohoho... ketam masak telur masin, ketam berlada, kepah masak cili api, tomyam seafood, butter prawn, sotong goreng, telur goreng kepah, salad baby romance goreng n kangkung goreng... huhuhu, banyak x?? alhamdulillah, sangat kenyang...

Pas makan kitorang pergi tengok pertunjukan bunga api, kebetulan sekarang ni bulan pesta magical kat langkawi dimana setiap malam akan ada pertunjuksn bunga api dan lampu 3D dan ada jugak persembahan artis.. kebetulan malam tu ada persembahan najwa latif.. tapi kitorang just layan bubga api n lampu je... lama tu.. almost 1 jam..tapi nemang best!

Jam menunjukkan pukul 945.. last minute tetibe nampak 1 mall yang ada jual coklat yang still belom tutup.. apa lagi, serbu la.. esok takut rak sempat plak..perrrgghhhh... rambang mata habaq hang!!! Ikutkan hati aku borong semua... tapi tu pun seratus lebih gak habis... hanya untuk coklat.. wuwuwu, tak pernah aku beli coklat sampai seratus.. ini first time.. macam2 jenis coklat ada.. kebanyakkannye memang takde jual kat selangor.. tu yang buat rambang mata tu..yang penting coklat daim yang pemes tu wajib dibeli.. huhu
After dah berhabis ratusan ringgit kat coklat tu.. kitorng balik hotel untuk berehat..

Samhung next entry plak for our last day..